Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

”Sverige borde anamma euron”

Från 2014
Uppdaterad 23.10.2014 12:43.
Nobelpristagaren i ekonomi Jean Tirole
Bildtext Nobelpristagaren i ekonomi Jean Tirole
Bild: Wikimedia Commons/Mme Tirole - IDEI

Skyll inte krisen på EU och euron, säger den franske nationalekonomen Jean Tirole, årets mottagare av Ekonomipriset till Alfred Nobels minne. Han skulle också vilja se Sverige anamma den gemensamma valutan.

Modiga ord, och lite överraskande i en tid av ökande euroskepticism och med allt fler röster som snarare talar om ett utträde ur euron som ett sätt att ta sig ur den ekonomiska krisen. Men den gemensamma valutan, och Europeiska unionen, kunde fortfarande ha en roll att spela, säger Tirole.

- Jag tror fortfarande på EU. Hade man bara en oberoende regleringsmyndighet inom unionen, med uppgift att i ett tidigt skede övervaka medlemsländernas skuldsättning och budgetunderskott, då skulle det inte vara någon konst för Sverige att anamma euron.

Kvanthopp: Inslag: Nobelpristagare i ekonomi vill se Sverige i Euron

Programmet är inte längre tillgängligt

Jean Tirole får årets ekonomipris för sin forskning kring hur man kunde få bångstyriga storföretag som missbrukar sin makt på marknaden under kontroll. Vilket i praktiken är lättare sagt än gjort. Tirole menar också att det är rätt optimistiskt tänkt att man i nuläget skulle lyckas mobilisera vare sig den politiska viljan eller pengarna för att etablera ett organ som ser till att eurons spelregler följs.

- Jag förmodar att Finland och andra nordeuropeiska länder inte är beredda att finansiera ett sådant organ.

"En 60-årig vit man igen"

Priskommittén för den svenska Riksbankens ekonomipris har fått ta emot kritik för att man igen har valt att dela ut priset till en cirka 60-årig man. Bara en gång i ekonomiprisets historia, 2009, har priset gått till en kvinna. Tirole har inte tänkt på saken, men medger att det kan stämma.

- Det ligger något i det. Med mina 61 år tillhör jag en generation som i alltför hög grad domineras av män.

Tirole tror hur som helst att situationen kommer att förändras i framtiden, speciellt tack vare den grupp av unga kvinnliga amerikanska ekonomer som just nu väntar på sin chans.

- Där finns många fantastiska kvinnliga analytiker i 40-årsåldern, och jag är övertygad om att de kommer att låta höra av sig i framtiden.