Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Malms flygplats stänger 2016

Från 2014
Uppdaterad 23.10.2014 16:01.
Flygplan av typen Antonov-2 på Malms flygplats i går (27.6.2014).
Bild: Yle

Nu är det bestämt. Malms flygplats stängs i september 2016. Senast i början av år 2017 får Helsingfors stad ta över markområdena på flygplatsen.

Helsingfors stad har tidigare meddelat att man senast år 2020 ska börja bygga bostäder på området. Staden kommer att få betala kring 12 miljoner euro för det 18 hektar stora markområdet. Innan köpet görs ska det ännu godkännas av stadsstyrelsen och fullmäktige.

Staden beräknar kunna bygga bostäder för 25 000 personer och det gamla flygplatsområdet ska erbjuda arbetsplatser för 2 000-3 000 personer.

Hobbyflygarnas framtid oviss

Hobbyflygarna får flyga kvar på Malm åtminstone till augusti 2016, men vad som händer efter det är ännu öppet. Trafik- och kommunikationsministeriet utreder tillsammans med Trafi om det finns en möjlighet att hobbyflygarna kunde få stanna kvar på Malm till utgången av år 2018.

Ministeriet har också utrett ifall flygfältet kunde flyttas till Hyvinge eller Nummela. På grund av miljökonsekvenser är det ändå inte möjligt att flytta hela verksamheten från Malm till de här flygplatserna. I stället säger ministeriet att som det nu ser ut så får hobbyflygarna från Malm helt enkelt sprida sig till flera olika flygplatser.

För företag som ordnar flygutbildningar antas de närmaste flygplatserna finnas i Tammerfors, Jyväskylä eller Björneborg efter att Malm stänger. Vid BF-Lento, som har verkat på Malms flygfält i 45 år, är flyglärare Mark Baker besviken.

- Helsingforsborna kommer inte att börja köra till Tammerfors. Det här är slutet för vår verksamhet.

Ministeriet ska under hösten tillsammans med hobbyflygarna diskutera hur ministeriet kunde stöda flygverksamheten i framtiden.

Bildtext Vid sidan om Satin Circus hobbyflyger Axel Kalland.
Bild: YLE/ Sandra Suominen

Slutfluget för Satin Circus-Axel

Axel Kalland, bekant som keyboardist i bandet Satin Circus, hann bara flyga några månader från Malms flygplats, innan han fick höra att fältet ska läggas ner i september 2016.

- Jag har flugit segelplan sedan 2007 och tog certifikat för motorplan den här sommaren, berättar en besviken Kalland.

Han tycker att det är synd att myndigheterna valt att offra historiska Malms flygplats till bostadsproduktion.

- Så fort man lyfter så ser man bara skog och mera skog i närområdet, varför kan man inte utnyttja de markerna istället? undrar Kalland.

Hur framtiden ser ut vet han inte.

- Vi får väl se, men det är fråga om tusentals personer som flyger från Malm. Alla ryms knappast på Nummela- och Hyvingefälten.

Centerpartister kräver omprövning

Också centerpartisterna Antti Kaikkonen, Terhi Peltokorpi och Timo Laaninen har uttryckt sitt missnöje över beslutet. Enligt dem kommer nedläggningsbeslutet att försämra Helsingfors internationella tillgänglighet, eftersom de tidtabellslösa trafikförbindelser som näringslivet kunnat använda sig av försvinner med flygplatsen.

Dessutom beklagar de sig över att hobbyverksamheten kommer att lida på grund av nedläggningen.

Läs också:
Bostäder i stället för buller i Malm

23.10.2014 kl 13.00 Tusby korrigerat till Nummela.