Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Till minne av Oscar de la Renta

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2015 15:11.
Oscar de la Renta på sin visning av hans kollektion "Resort 2010".
Bildtext Oscar de la Renta på sin visning av hans kollektion "Resort 2010".
Bild: EPA/CARLOS ORTEGA

I måndags (20.10) kom besked att den kände och omtyckte modedesignern Oscar de la Renta gått bort vid 82 års ålder. Han var en av vår tids främsta designers och hans klänningar har klätt kvinnor världen över. Oscar dog efter nästan tio års kamp mot cancer, men trots det jobbade han i det sista.

My role as a designer is to make a women feel her very best.

Oscar de la Renta föddes i Domenikanska Republiken 1932. Som ung studerade han konst i Spaninen innan han gav sig in i modebranchen. Före han startade sitt eget varumärke "Oscar de la Renta" 1965 jobbade han bland annat för märkena Lanvin och Balenciaga. Oscar blev känd på 60-talet när han klädde presidentfrun Jacqueline Kennedy-Onassis. Efter det fortsatte han att klä politiker och hans kreationer har setts på bland andra Hilary Clinton, Nancy Regan och de senaste åren också på Michelle Obama.

Backstage före Oscar de la Rentas avslutningsshow på Audi Fashion Festival 2014 i Singapore.
Bildtext Backstage före Oscar de la Rentas avslutningsshow på Audi Fashion Festival 2014 i Singapore.
Bild: EPA/HOW HWEE YOUNG

Oscar är en av världens mest kända designers både utanför och inom modebranchen. Man kan se hans kreationer på röda mattor, bröllop och fester konstant. I dagarna spreds bland annat bilder på Amal Alamuddins bröllopsklänning signerad de la Renta som hon bar när hon gifte sig med George Clooney.

Han har som sagt klätt en hel del stora namn och många av hans klänningar har blivit världskända. En av de som haft på sig hans klänningar otaliga gånger är Sarah Jessica Parker. I serien Sex and the Citys sjätte säsong bar hon en rosa Oscar de la Renta klänning som idag är ikonisk inom modekretsar. Audrey Hepburn är en annan som setts med otaliga de la Renta-kläningar. Hon är en av de första som bar hans kreationer, och fortsatte göra det i över 40 år.

Cameron Diaz med en Oscar de la Renta kläning på den 82:a Academy Awards.
Bildtext Cameron Diaz på Academy Awards i Kaliforninen 2010. Hennes klänning är en av de la Rentas mest omtalade i nutid.
Bild: EPA/ANDREW GOMBERT

I sociala medier och modekretsar exploderade nyheten om de la Rentas bortgång i början veckan. Det märks att han var en omtyckt och välkänd designer världen runt och det är en stor sorg för modevärlden. Han har verkligen lagt en prägel på modevärlden och han och hans klänningar kommer helt säkert att gå till historien. Vila i frid!

Sarah Jessica Parkers Oscar de la Renta kläning för 2014s Anna Wintour Costume Center Gala.
Bildtext Sarah Jessica Parkers Oscar de la Renta-klänning från 2014s Anna Wintour Costume Center Gala.
Bild: EPA/JUSTIN LANE