Stekt salt sill med lök
En gammal husmanskostklassiker som lönar sig att prova. Den urlakade salta sillen har en mjuk och fin konsistens och läcker smak med knaperstekt yta.
Stekt salt sill med lök
Mängd: 4 personer
Tillagningstid: 80 min, varav förberedelser 60 min
Ingredienser
- 4 st sillfileer - lättsaltade
- 2 deciliter (dl) skorpsmulor
- 3 st gul lök
- 1 matsked (msk) smör
- 1 matsked (msk) socker
- 1 matsked (msk) ättika
- 1 nypa salt
- 1 kvist svartpeppar
Instruktioner

1. Lägg sillfilérna i en skål med kallt vatten och låt dem dra i kylskåpet i 2-3 timmar - byt vattnet 2 gånger under den tiden.
2. Skala och skiva löken tunt och stek den i smöret på låg värme i 10 minuter, tills löken är gyllenbrun.
3. Strö över sockret och vinägern och salta och peppra. Häll i en deciliter vatten och låt puttra ytterligare 10 minuter.
4. Doppa sillfiléerna i skorpsmulorna och stek dem gyllenbruna i smöret.
5. Servera sillfiléerna med den varma löken.
PS. Vill man ha en sås till fisken häller man i 2 dl grädde i den stekta löken och låter den puttra en minut. Servera med kokad skalpotatis, mormorsgurka och en iskall pilsneröl. Och kanske en snaps.
Laga gärna de två andra fiskrätterna Kenneth tillredde i programmet, Snabbgravad sikcarpaccio och Köksrökt lax.