Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Vi vill ha ny hundpark i Ekenäs"

Från 2014
Uppdaterad 23.10.2014 20:16.
Werner Orre, Anneli Boström med Fredde och Tosca, Ritva Vinberg med Santtu
Bildtext Werner Orre, Anneli Boström med Fredde och Tosca, Ritva Vinberg med Santtu

Hundägare i Ekenäs vill ha en ny hundpark i centrum av staden. Hundägare har den senaste tiden hållit till på tidigare daghemmet Mäntykotos gård på åsen. Men nu har byggnaden rivits och gården är stängd.

Efter att daghemmet stängdes på grund av problem med inomhusluften blev gården en inofficiell rastplats för hundar. Hundägarna har varit nöjda att kunna hålla till där. Nu efterlyser de en ny hundpark i Ekenäs.

Tidigare gården vid Mäntykoto daghem i Ekenäs har använts som hundgård
Bildtext Tidigare gården vid Mäntykoto daghem i Ekenäs har använts som hundgård

Hundar och ägare trivs på Mäntykototomten

Anneli Boström med hundarna Fredde och Tosca och Ritva Vinberg med hunden Santtu var nöjda med att hålla till på Mäntykotos gård. De vill nu ha ett nytt ställe där de kan träffas. Hundarna behöver dessutom ett ställe där de kan springa omkring utan att hållas kopplade.

- Jag önskar en hundpark där alla kan vara. Hundarna behöver lära sig att vara sociala. Jag önskar också en simplats för hundar, säger Anneli Boström.

- Hundarna vill leka med varandra. När de är fria springer de och busar och har sig. Efter det är hunden lugnare hemma. Det här är en idealisk park, säger Ritva Vinberg.

Björknäs hundpark för långt borta

Den enda hundparken som finns i Ekenäs ligger avsides i Björknäs. Boström och Vinberg säger att den är mörk och lerig och att det känns otryggt att gå dit mörka kvällar. De tycker att den gamla Mäntykotogården på åsen skulle vara idealisk som hundgård.

- Den är nära och här är torrt, säger Ritva Vinberg.

- Det här har varit den bästa platsen, tycker Anneli Boström

Boström säger att hon har lärt känna många nya människor på den inofficiella hundparken.

- Jag har lärt känna både gamla och unga och finska och svenska hundägare. Vi har skött om gården och plockat bort allt som hundarna har lämnat efter sig.

Anneli Boström tycker att en hundpark borde ligga centralt så att det är lätt för både gamla och unga hundägare att ta sig dit med sina hundar.

- Är man 84 år så orkar man inte gå långa vägar till en hundpark, säger Ritva Vinberg.

Anneli Boström skulle också villa ha en ny strand där hundar kan simma. Hon tycker att det skulle passa nedanför Knipnäs sjukhus.

"Lämna in initiativ till staden"

Hon tycker att alla borde slå sina kloka huvuden ihop för att det ska komma en ny hundpark till Ekenäs. Ritva Boström tycker att hundägarna också skulle kunna betala en slant för att kunna ha en hundgård mitt i staden.

Samhällstekniska nämndens ordförande Werner Orre (SFP) välkomnar de två Ekenäsbornas initiativ.

- Det är fint att det finns aktiva invånare som kommer med initiativ. Man behöver bara se sig omkring på alla hundar och människor så verkar det ju ganska klart att det finns ett behov.

Orre poängterar att det uttryckligen är medborgare som måste lämna in initiativ till Raseborgs stad eftersom staden inte kan sätta igång hundparker.

Samhällstekniska nämnden diskuterade frågan på sitt senaste möte.

- Det finns ju flera hundparker i Raseborg. Förutom den som ligger litet avsides i Ekenäs finns det en i Karis och en i Pojo. Dessutom är det på väg att startas upp en i Tenala. Gemensamt för alla de här är som på övriga håll i Finland att det är föreningar som har hand om dem.

Han säger att invånare som vill ha en hundpark ska lämna in ett initiativ till samhällstekniska nämnden.

- Det som krävs är att det finns en förening eller en juridisk person som kan ta ansvar för området. Det är upp till föreningen eller privatpersonen som ansvarar att hundparken hålls snygg och städad och inte utgör någon olägenhet för allmänheten.

Mäntykototomten reserverad för bostäder

Werner Orre kan inte säga vad tomten vid tidigare Mäntykoto daghem ska användas till nu när fastigheten har rivits. Han säger att det är ett radhusområde i detaljplanen och att det är en ganska värdefull tomt.

- Om man lämnar in en anhållan om det här området så kommer det ju självfallet att behandlas av nämnden.

Han säger att nämnden också tar emot och behandlar initiativ om badstränder för hundar.

- Finns det medborgarinitiativ i den här frågan utgår jag ifrån att vi kan diskutera. Det finns ju inte brist på stränder i det här området.