Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Odlare efterlyser konsumenters åsikter

Från 2014
43 s

41 potatissorter och 9 tomatsorter. Det fick allmänheten smaka på vid Vasa yrkesinstitut på torsdagen. Jeppo potatis och Närpes grönsakers tanke var att få konsumenternas synpunkter på produkterna.

Jeppo potatis har prövat 48 nya potatissorter i ett testfält. 41 av potatissorterna tog sig hela vägen till provsmakardagen vid Vasa yrkesinstitut.

- Vi är här för att visa mångfalden som finns i potatisodlingen. Vi vill också ta fram hur potatis fungerar i storkök och uppfylla de krav som storkök ställer. För storköken måste potatisen fungera året runt, säger vd Alf-Håkan Romar vid Jeppo potatis.

Alf-Håkan Romar
Bildtext Alf-Håkan Romar

9 tomatsorter som smakprov

Jeppo potatis ordnade provsmakardagen för andra året i rad. I år ordnades dagen tillsammans med Närpes grönsaker.

- Vi vill veta vilken typ av produkter konsumenterna vill ha. Tidigare har man producerat först, fört produkten ut på marknaden och först efter det kollat om det finns konsumenter för produkten. Nu har vi valt att kolla in marknaden först och efter det producera det konsumenterna vill, säger försäljnings- och marknadsföringsdirektör Jonas Lundström.

Jonas Lundström
Bildtext Jonas Lundström

Lundström säger att de är själva sitt största hot. I Finland har man länge gått in för att producera bulkvaror som tomater, gurkor och paprikor. Det här medan utländska producenter har tagit fram nya produkter och fört in dem på marknaden.

- De har fört in mycket nya specialprodukter som har blivit väl emottagna av konsumenterna. Vi går nu in för att bredda sortimentet för att svara på konsumentens behov och efterfrågan.