Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Begränsat studiestöd vidare till riksdagen

Från 2014
Uppdaterad 23.10.2014 17:10.
Bildtext Med de nya begränsningar i studiestödet vill regeringen snabba upp studietakten.
Bild: Peter Ahlroos/ ÅA:s bildbank

Från och med hösten 2016 ska studerande få lyfta studiestöd för endast en högskoleexamen. Det här föreslår regeringen i en proposition som överlämnades till riksdagen i dag.

Det här betyder att de som har en högskoleexamen i bagaget från förut inte beviljas stöd för att läsa till sig en examen till på samma nivå.

Stöd för påbyggnadsexamen och andra studiehelheter kommer också i fortsättningen att beviljas.

På det här viset ska staten ytterligare skynda på studietakten och få ut studenter i arbetslivet snabbare. Begränsningen ska träda i kraft hösten 2016 och väntas spara 10,6 miljoner euro fram till år 2019.

Virpi Hiltunen vid Undervisnings- och kulturministeriet har hållit i beredningen av lagändringen. Hon berättar att det fortfarande går att byta inriktning under studierna, så länge man inte hunnit bli utexaminerad.

- Idealet skulle ju vara att man inte väljer att studera något man inte vill arbeta med i framtiden. Om man hunnit påbörja studier går det bra att byta inriktning innan man blivit klar. Studiestödet kan då fortsättningsvis lyftas så länge det finns stödmånader kvar, säger Hiltunen.

Tuffare villkor för nya studenter

För de som inleder sina högskolestudier de kommande åren kan det ändå bli tuffare att byta studieinriktning eftersom antalet stödmånader sjunker från och med i år.

Katja Långvik, sakkunnig på studiestödsärenden vid Studentkåren vid Helsingfors Universitet, bedömer att lagförändringen också får negativa konsekvenser. Nya studenter blir försiktigare då de väljer utbildning.

- Det blir en väldigt stor risk för en ung människa att välja studieinriktning, säger Långvik.

Lagändringen innebär ändå inte bara nya begränsningar. För de som studerar utomlands ska det bli lättare att få beviljat studiestöd från Finland. Enligt Hiltunen beror den här förändringen på EU:s princip om fri rörlighet.

De senaste åren har fall som gäller studiestöd till utomlandsstuderande varit uppe i EU-domstolen. Finland har ändå inte ställts inför rätta i de här frågorna.

Förslaget om att studenter ska få lyfta studiestöd bara för en examen lades fram i våras i samband med rambudgeten.

Läs också:
"Man straffas för att jobba under studietiden"
Högre studiepenning men färre stödmånader
Inget studiestöd för ny utbildning

Diskussion om artikeln