Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ebolasmittad läkare i New York

Från 2014
Uppdaterad 24.10.2014 11:46.
En polisbil utanför sjukhuset Bellevue i New York den 23 oktober 2014, där den ebolasmittade läkaren Craig Spencer vårdas.
Bildtext En polisbil utanför sjukhuset Bellevue i New York, där den ebolasmittade läkaren vårdas.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s största stad handskas nu med sitt första fall av ebola. En läkare i New York har testats positiv för ebolaviruset. Samtidigt har västafrikanska Mali bekräftat sitt första ebolafall.

Den amerikanske akutläkaren Craig Spencer, 33, har smittats av ebola. Spencer jobbade med ebolapatienter i Guinea för organisationen Läkare Utan Gränser, innan han återvände till New York för en vecka sedan.

Spencer är den fjärde amerikanen som har smittats av ebola och den första i New York.

Han kontaktade myndigheterna på torsdagskvällen finländsk tid då han uppvisade ebolasymptom. Han transporterades därefter till sjukhuset Bellevue, som man förberett att ta emot ebolabesmittade personer. Han placerades omedelbart i karantän.

Också hans flickvän har isolerats på sjukhuset medan hans bostad i stadsdelen Harlem har spärrats av.

Enligt uppgift åkte Spencer metro och taxi i New York innan han uppvisade symptom. Den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC spårar som bäst de människor som har varit i kontakt med honom.

New Yorks borgmästare Bill de Blasio bedyrade att man följt de nya strikta riktlinjerna för vården av patienter som smittats av ebola och att ingen fara föreligger för allmänheten

- Patienten mår bra och har detaljerat redogjort för vad han gjort de senaste dagarna, så vi har bra information att utgå ifrån, sade de Blasio.

- Vi betonar än en gång att ebola inte smittar lätt. Att åka i samma metrovagn eller att bo i närheten av en ebolabesmittad människa innebär inte att man är i riskzonen.

"Bättre förutsättningar" i New York än i Dallas

Den första ebolapatienten i USA, Thomas Eric Duncan, dog på ett sjukhus i Dallas för dryga två veckor sedan. Två av de sjukskötare som vårdade Duncan smittades av ebola. New Yorks guvernör Andrew Cuomo var mån om att påpeka att förutsättningarna är avsevärt bättre i sjukhuset Bellevue på Manhattan.

- Sjukhuset i Dallas utsattes innan de hann förbereda sig för ebolapatienter. Vi hade fördelen att lära oss från erfarenheterna i Dallas. Igår fick 5 000 sjukvårdare utbildning i hur de ska bete sig i en situation som vi upplever just nu.

- Det var också en tur i oturen att den besmittade personen var en läkare. Han var medveten om att han var i riskzonen och han hanterade situationen därefter. Väldigt få personer var i hans närhet under den kritiska tiden, sade Cuomo under en presskonferens i Bellevue-sjukhuset.

Mali har fått sitt första ebolafall

Västafrikanska Mali bekräftade sitt första ebolafall bara några timmar före ebolanyheten från New York.

En tvåårig flicka testades positivt för ebola i ett sjukhus i Kayes, i västra Mali. Flickan hade nyligen besökt grannlandet Guinea som är ett av de svårast drabbade länderna.

Enligt lokala myndigheter har flickan och de personer som hon varit i kontakt med nu isolerats.

Hälsomyndigheter har länge varnat för att Mali är ett sårbart land vad gäller ebolaspridningen, men enligt landets hälsoministerium så har man vidtagit alla nödvändiga åtgärder för att förhindra att smittan sprids.

Läs också:
"Man tar det på allvar när det drabbar någon i västvärlden"
Döda människor överallt - en horribel situation
Debatt: Vem ska stoppa ebola?

Diskussion om artikeln