Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ubåtsjakten i Stockholm över

Från 2014
Uppdaterad 24.10.2014 21:43.
Konteramiral Anders Grenstad under presskonferensen i Stockholm.
Bildtext Ställföreträdande insatschefen Anders Grenstad vid presskonferensen på fredagen.
Bild: Yle

Det var sannolikt minst en mindre farkost som rörde sig i Stockholms skärgård. Det säger svenska försvaret nu, när man
avbryter den stora underrättelseoperationen i Stockholms skärgård. Operationen pågick i en vecka.

Ställföreträdande insatschefen Anders Grenstad säger att det har rört sig om trolig främmande undervattensverksamhet i skärgården. Man har inte kunnat bekräfta vare sig exakt i vilken form verksamheten ägt rum, eller vilken nationalitet det rör sig om. Grenstad säger ändå att man kunnat utesluta en konventionell ubåt, i stället talar man om en eller flera främmande farkoster, som nu har lämnat området.

Analysarbete tar vid

Den svenska Försvarsmakten meddelade på fredag morgon att huvuddelen av den marina operationen i Stockholms skärgård avslutats klockan åtta på morgonen, lokal tid.

- Det innebär att huvuddelen av fartygs- och amfibieförbanden gått i hamn och återtagit normal beredskap. Kvar i området finns mindre markenheter med specifika uppgifter, heter det i meddelandet från Försvarsmakten.

Vid en presskonferens i Stockholm på förmiddagen sade ställföreträdande insatschefen Grenstad att ett analysarbete nu tar vid. Man ska gå igenom och analysera alla de uppgifter man fått in, både resultaten av egna efterforskningar och tips från vanliga medborgare. Försvaret fick in över 250 tips från allmänheten.

Operationen ska ha kostat kring 20 miljoner svenska kronor, en summa som man enligt Grenstad har råd med.

Läs också:
Ryssland: Tragikomisk ubåtsjakt

Diskussion om artikeln