Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nästan alla ebolasjuka har tillfrisknat i USA

Från 2014
Uppdaterad 24.10.2014 23:34.
Ebolapatient på väg till sjukhus i Atlanta.
Bild: EPA/RALPH LAUER

En amerikansk sjuksköterska har tillfrisknat från ebola, meddelar hälsovårdsmyndigheterna i USA.

Nina Pham är den första hälsovårdanställda i USA som insjuknade i ebola. Hon smittades av viruset då hon deltog i vården av en liberiansk man i Texas.

Myndigheterna meddelade den 12 oktober att Tham insjuknat i ebola. Hon vårdades till en början på det sjukhus i Dallas där hon är anställd, men flyttades till ett sjukhus i Washington fyra dagar senare.

Också en kollega till Tham, Amber Vinson, insjuknade i ebola då hon vårdade den liberianska ebolapatienten Thomas Eric Duncan som dog den 8 oktober. Vinsons familj meddelade tidigare den här veckan att hon tillfrisknat.

Det amerikanska smittskyddscentret har numera skärpt de säkerhetsföreskrifter som gäller vid vården av ebolapatienter.

Sju har blivit friska i USA

Nio personer har vårdats eller vårdas i USA för ebola. Den liberianska patienten är den enda som har dött av sjukdomen. Senast insjuknade en 33-årig läkare som arbetar för Läkare utan gränser i Guinea i Afrika. Hans tillstånd uppges vara stabilt.

Hittills har sju av åtta ebolapatienter tillfrisknat i USA, inklusive de två sjuksköterskorna.

En amerikansk kameraman som arbetat för tv-kanalen NBC i Liberia friskförklarades den 21 oktober. En amerikan som smittades i Sierra Leone togs in på sjukhus i Atlanta den 9 september. Han blev utskriven den 19 oktober. Tre missionärer insjuknade i Liberia och flögs till USA för vård. Alla tre har tillfrisknat.

Läs också:

Norsk ebolapatient friskförklarad
Nigeria fritt från ebola
Spansk sköterska tillfrisknad från ebola

Diskussion om artikeln