Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Förändring ledordet då Ukraina går till val

Från 2014
Uppdaterad 25.10.2014 06:44.
Ukrainas president Petro Porosjenko
Bildtext President Petro Porosjenko
Bild: EPA/TOMASZ GZELL POLAND OUT

Det är förändring i Ukrainas politiska och administrativa kultur som väljarna mest efterlyser. Eller som de själv uttrycker det: ett slut på korruptionen. Men först då resultatet av söndagens val är färdigt står det klart om förändringen är verklig eller kosmetisk.

– Vi vill att politikerna ska börja bete sig ordentligt och sluta stjäla från folket, svarar Ivan från Kiev på frågan vad han helst vill se att förändras i Ukraina efter valet.

Kamraten Sergej håller med.

– Det måste bli slut på korruptionen, säger han.

Gamla namn faller bort

De två unga männen summerar väl det förhoppningar om förändring ukrainarna bär med sig till valurnorna. Och det märks också i opinionsmätningarna.

Dels kommer partikartan helt att ritas om. Den avsatta presidenten Viktor Janukovytj maktparti Regionernas parti finns i praktiken inte längre, och kommunistpartiet kommer knappast att få in en enda kandidat.

Den tidigare premiärministern som Janokuvytj lät fängsla, Julia Tymosjenko, lär inte heller nå så långt som till parlamentet om man ska tro mätningarna. Tymosjenkos parti Fädernelandet verkar inte få ihop det 5 procents stöd som krävs för att komma in i parlamentet.

Men också de som säger sig stå för förändringen bär ny skrud, även om namnen i flera fall är kända sen förut. De nuvarande makthavarna ställer upp för nya partier.

President Petro Porosjenkos valblock, bildat tillsammans med den tidigare boxaren och oppositionsledaren Vitalij Klitjko, kommer att få flest röster enligt alla mätningar, över 20 procent. Tillsammans med premiärministern Arsenij Jatsenjuks Folkets front, tros Porosjenko kunna styra utan större utmaningar från oppositionen.

Utmanare

Men det finns också helt nya alternativ. Framförallt unga väljare verkar stöda det nygrundade partiet Självförsörjning, som leds av Lvivs borgmästare Andrei Sadovij.

– De ser på saker med nya ögon och kan få till stånd en förändring. Lviv är ju en europeisk stad och med deras hjälp kan Ukraina också bli europeiskt, säger Daria Semjenka från Kiev.

Hon tänker rösta på det nya partiet delvis just för att största delen av partiets kandidater inte har någon politisk erfarenhet, men däremot har utmärkt sig på andra sätt. Många av kandidaterna är utbildade utomlands, i USA eller i Västeuropa och de ses som både fria från kopplingar till det gamla gardet och som kunniga medborgare.

Då det gäller den reformpolitik de nuvarande, och troligen också framtida, makthavarna har lovat kommer Sadovijs Självförsörjning inte att stå i vägen.

Frågetecken

Allt är ändå inte klappat och klart. Det återstår en hel del spänning inför resultaträkningen.

Det största osäkerhetsmomentet är att hälften av alla ledmöter i parlamentet väljs från valdistrikt där bara en kandidat röstas igenom.

Det är i sådana distrikt som största delen av de forna Janukovytj-anhängarna ställer upp, och de är också i de här ettmandatsdistrikten som största delen av klagomålen om rösthandel och fusk har förekommit.

Enligt en del analytiker kommer största delen av kandidaterna också från de här distrikten att vara Porosjenkos anhängare, då hans popularitet och stöd väger tungt.

Men att förutspå hur de här distrikten röstar har visat sig mycket svårt också tidigare.

Många utanför

Det största problemet inför valet är att många röstberättigade ukrainare inte kommer att få rösta. Upp till 5 miljoner mänskor tros vara förhindrade, antingen på grund av den ryska annekteringen av Krim eller på grund av striderna och ockupationen i östra Ukraina.

Det är en avsevärd del av befolkningen, och eftersom de här mänskorna överväldigande kommer från samma områden betyder det att valresultatet inte kan anses vara representativt.

Trots att så många inte kan gå till vallokalerna väntas ändå valdeltagandet bli över 50 procent av väljarna, vilket under omständigheterna anses vara mycket högt.

Sedan självständigheten har det lägsta valdeltagandet uppmätts år 2012, då drygt 57 procent röstade.

Kriget överskuggar

Trots att kriget som allt jämt skördar offer i östra Ukraina inte är något valtema överskuggar det ändå valet totalt.

Dels tävlar partierna om vem som är mest patriotisk, dels förs de mest lågmälda valkampanjerna någonsin.

De massmöten, med popstjärnor och kändisar som stöd på scenerna, som har präglat de ukrainska valen hittills, lyser nu helt med sin frånvaro.

Pengarna som skulle ha gått till de extravaganta showerna går nu i stället till krigskassan, framförallt till de många frivilligbataljonerna som strider vid arméns sida mot rebellerna i östra Ukraina.

Den gesten efterapar ukrainarnas inställning till kriget. I Kiev samlas det in pengar, kläder och mat till bataljonerna på gator och i butiker och alla ser nu sparsamhet för att kunna bidra till det gemensamma som en dygd.

I Kiev har uppvärmningen trots kylan satts i gång först i tisdags, för att spara gas. Men det är en uppoffring alla är villiga att göra, säger de Kievbor Yle Nyheter talar med.

Det råder inte heller några illusioner om att kriget snabbt ska vara över, då alla anklagar Ryssland för att hålla igång konflikten.

– Om inte väst hittar ett sätt att neutralisera Putin så kommer kriget inte att ta slut på länge, säger Alexandr från Dnipropetrovsk.

– Nej, det tar nog inte slut, det kan hålla på i flera år ännu.

Diskussion om artikeln