Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Teaterprofiler kritiserar kulturrapporteringen

Från 2014
Uppdaterad 11.11.2014 10:23.
Bild av Kim Gustafsson.
Bildtext Enligt skådespelaren Kim Gustafsson borde politisk teater få större spridning.

Enligt Joanna Wingren från teatergruppen Blaue Frau och Kim Gustafsson från gruppen Fist ger teaterrapporteringen i Svenskfinland för mycket synlighet åt storbudgetföreställningar. Den mindre, politiska teatern glöms bort, vilket signalerar att politisk teater inte är viktig.

Skådespelaren Joanna Wingren säger att mediernas rapportering är ensidig då det kommer till teater. Föreställningar som lockar mycket publik får mer utrymme, som förhandsartiklar och recensioner, medan mindre teatergrupper är mer marginaliserade.

Blaue Frau, Johanna Wingren.

- Exempelvis tidningarna kunde granska sig själva, vem skriver de om och vad signalerar de att är viktigt genom sin rapportering.

Just nu tycker hon att intresset för politisk teater i Finland är svalt. Förutom att medierna kunde bidra till att väcka ett större intresse, kunde även samhället hjälpa till. Exempelvis genom att också introducera mer alternativ teater för barn redan i skolåldern, säger Wingren.

Ut på gatorna

Skådespelaren Kim Gustafsson håller med Wingren om att den politiska teatern inte når ut tillräckligt bra. Enligt honom borde teatergrupperna själva fundera på hur de ska locka publik.

- Dels handlar det om vad medierna skriver om, men grupperna själva borde också pröva vad som kunde fungera. Borde vi försöka närma oss skolor eller ålderdomshem, borde vi ge oss ut på gatan för att hitta publik? Sist och slutligen handlar det om vad vår uppgift är och om vi behövs.

På frågan om politisk teater behövs och är viktigt har i alla fall Joanna Wingren ett klart svar.

- Politisk teater handlar om att kritisera samhället, att vända saker och ting upp och ner och att få publiken att tänka på saker de annars inte skulle ha tänkt på. Jag skulle önska att politisk teater inte skulle behöva vara ett begrepp, utan att det skulle vara integrerad i all teater, säger hon.