Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Förödande" om ebolan sprids i flera länder

Från 2014
Uppdaterad 25.10.2014 18:13.
En läkare i Somalia förklarar hur skyddsdräkterna emot ebola ska användas. Somalia trappar upp sina skyddsåtgärder efter att även Mali bekräftat sina första fall av viruset.
Bildtext Somalia trappar upp sina skyddsåtgärder efter att även Mali bekräftat sina första fall av viruset.
Bild: EPA / SAID YUSUF WARSAME

Antalet ebolafall har passerat 10 000 och dödssiffran närmar sig 5 000, men enligt Världshälsoorganisationen kan de verkliga siffrorna vara tre gånger högre än så. Nu hotas dessutom både Mali och Elfenbenskusten av epidemin.

Världshälsoorganisationen uppgav på lördagen att antalet bekräftade fall av ebola stigit till 10 141. Dödssiffran har stigit till 4 912.

Men mörkertalet är stort och WHO misstänker att de verkliga siffrorna kan vara tre gånger högre än så, eftersom många ebolasjuka människor vårdas och dör hemma.

Ebolasjuk flicka åkte buss över 1 000 kilometer

Nu försöker WHO och andra organisationer förhindra att epidemin sprids i Mali.

Det har visat sig att många kan ha smittats av den tvååriga flickan som avled i ebola i Mali i går. Efter att hennes mamma dog i sjukdomen i grannlandet Guinea, togs den lilla flickan till Mali av sin mormor. De reste med flera bussar över 1 000 kilometer genom landet.

Flickan var redan mycket sjuk under den dygnslånga resan och ska bland annat ha haft näsblod.

"Allvarligt scenario"

Ebolaepidemin hotar också Elfenbenskusten eftersom landet gränsar till de illa drabbade länderna Liberia och Guinea i väster.

Enligt epidemiologer skulle det vara förödande om ännu ett eller två länder skulle drabbas av omfattande sjukdomsspridning. Det sade också Anders Tegnell, som är statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten i Sverige, då han intervjuades av Sveriges radio på lördagen.

- Det är ett väldigt allvarligt scenario om vi skulle få ytterligare ett Liberia, Sierra Leone eller Guinea. I stort sett alla världens resurser på det här området går till de länderna och det är svårt att tro att man skulle klara av ett till, sade Tegnell.

Nya karantänsregler i USA

I USA meddelade guvernörerna i New York och New Jersey på fredag kväll att delstaterna inför en obligatorisk karantän för all hälsovårdspersonal och andra resenärer som återvänder från eboladrabbade länder och som har haft kontakt med ebolasmittade.

Beslutet kom efter att en läkare i New York insjuknade i ebola en vecka efter att han hade återvänt från Guinea. Många New York-bor upprördes av att läkaren hade åkt tunnelbana, besökt en bowlinghall, åkt taxi och besökt restauranger innan han fick sina symptom på ebola.

Den obligatoriska karantänen ska sittas av hemma, om möjligt. Den ska pågå lika länge som inkubationstiden för ebolasmittan, i tre veckor.

En del hjälporganisationer har varnat för att det blir ännu svårare än hittills att locka hjälparbetare till de eboladrabbade länderna om hjälparbetarna tvingas in i en lång isolering efter att de återvänt hem.

En informatör vid Läkare Utan Gränser i Stockholm sade till Yle Nyheter på lördagen att det är för tidigt att säga vad en sådan karantänsregel skulle föra med sig här i Norden. Organisationen måste analysera situationen om en karantän av det amerikanska slaget skulle bli aktuell här.

Informatören uteslöt inte att en del personal också kunde uppleva en obligatorisk karantän som en bra säkerhetsåtgärd.