Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Cream-basisten Jack Bruce är död

Från 2014
Cream-basisten Jack Bruce är död.
Bildtext Basisten Jack Bruce har avlidit vid 71-årsålder.
Bild: EPA / BALAZS MOHAI

Den brittiske musikern Jack Bruce, basist och sångare i den berömda 60-talsgruppen Cream, har avlidit. Han blev 71 år.

Bruce dog på lördagen i sitt hem i Suffolk, uppger hans familj och publicist. Han hade en längre tid lidit av en leversjukdom.

Jack Bruce var född 1943 i Glasgow i Skottland och började spela bas i tonåren. Han flyttade till London 1962 och medverkade i grupper som John Mayall's Blues Breakers och Manfred Mann.

År 1966 bildade han Cream tillsammans med Eric Clapton och Ginger Baker. Därmed skapades en av decenniets verkliga supergrupper, med ett unikt sound - traditionell blues smaksatt med psykedeliska inslag.

Bruce skrev och sjöng de flesta av gruppens låtar, som "I Feel Free", "White Room" och "Sunshine of Your Love".

Cream sålde 35 miljoner skivor och fick historiens första platinaskiva för "Wheels of Fire". Men redan 1968 splittrades gruppen, bland annat eftersom Bruce ansåg sig ha avvikit för mycket från sina ideal. Det hindrade inte att Cream senare kunde återförenas för en svit konserter 1993 och 2005.

Själv uppnådde Jack Bruce aldrig samma kommersiella framgångar som han gjorde med Cream, men han betraktades allmänt som en av branschens främsta basister. Han gav ut en lång rad soloalbum, av vilka det sista, "Silver Rails", släpptes i mars 2014.

Hans låtar spelades in av en lång rad andra artister, som Jimi Hendrix, David Bowie och Ella Fitzgerald.

Sunshine of Your Love

I Feel Free

White Room (Från avskedskonserten 1968)