Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA och Storbritannien drar sig ur Afghanistan

Från 2014
Uppdaterad 26.10.2014 16:08.
Stobritanniens, Förenta Staternas och Natos flagga halades för sista gången vid en ceremoni på en militärbas i Afghanistan den 26 oktober 2014.
Bildtext Den brittiska och amerikanska flaggas halas för sista gången på en militärbas i Afghanistan.
Bild: EPA/SERGEANT OBI IGBO, RLC / MOD / HANDOUT MANDATORY CREDIT: CROWN COPYRIGHT

Den sista amerikanska marinkårsenheten och de sista brittiska stridande förbanden avslutade i dag officiellt sin operation i Afghanistan.

USA:s och Storbritanniens flaggor halades vid den amerikanska basen Camp Leatherneck och brittiska Camp Bastion i Helmand-provinsen i södra Afghanistan och nu lämnas baserna över till afghanerna.

Överlämningen sker 13 år efter att den USA-ledda koalitionen störtade talibanstyret i Afghanistan.

Camp Leatherneck är den största basen som överlämnats till afghanerna. Då militäroperationen i Afghanistan var som intensivast fanns det omkring 40 000 soldater på Camp Leatherneck och brittiska Camp Bastion. Nu packar de sista soldaterna ihop och åker hem.

Enligt ett avtal som undertecknades förra månaden får 9 800 amerikanska soldater stanna kvar i Afghanistan efter årsskiftet. Utöver dem ska omkring 2700 soldater från europeiska länder bilda styrkan Resolute Support, under försvarsalliansen Natos ledning. Styrkan ska träna och stödja Afghanistans armé och polis. Också Finland kommer att delta i den operationen.