Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Centralkök ställer krav på potatisodlare

Från 2014
Uppdaterad 27.10.2014 05:39.
2 min

Centralkök blir allt mer vanliga och det ställer till med problem för potatisodlare. Kraven blir högre på att potatisen ska klara av att värmas upp flera gånger. I Nykarleby har Jeppo potatis tagit kraven på allvar.

- Det ligger på vårt ansvar att tillverka en sådan produkt att storköken kan använda den oberoende hur deras process fungerar, säger vd Alf-Håkan Romar på Jeppo potatis.

Alf-Håkan Romar
Bildtext Alf-Håkan Romar

Jeppo potatis har testat 48 potatissorter i fält. Av dem tog sig hela 41 sorter till den stora provsmakardagen som ordnades i torsdags för andra året i rad.

- I en del centralkök kan det hända att potatisen värms upp, kyls ner, värms upp och den sista gången kan det vara i mikrovågsugn. Vi måste ta fram en potatis som fungerar i alla tillfällen och som fungerar året runt, säger Romar.

Ryssland stängde dörren

Det är inte bara de stora centralköken som gör att potatisodlare nu tvingas tänka en gång extra med vilken potatissort de ska odla. Ryssland har stängt dörren för import från Finland och stärkelseindustrin växer hela tiden.

- Det här är absolut ett sätt att motverka stärkelsevågen. Att vi hittar sådana sorter med de rätta egenskaperna för storkök.

Är det en lätt eller svår process?

- Det finns utmaningar men det är också en rolig sak att göra. Det finns hur många potatissorter som helst runtom i världen. Det gäller att testa dem, se hur de fungerar för våra odlare och vad konsumenterna tycker.