Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukraina gick till urnorna i konfliktens skugga

Från 2014
Uppdaterad 26.10.2014 22:39.
Vallokal i Mariupol i östra Ukraina den 26 oktober 2014.
Bildtext Valbåsen har använts aktivt i Ukraina i dag, här i Mariupol i östra Ukraina.
Bild: EPA/PHOTOMIG

Ukrainarna har röstat i parlamentsval under söndagen - i väst var valdeltagandet högt men i öst lågt. Strax efter att vallokalerna öppnat på morgonen överraskade president Petro Porosjenko folk i det konfliktdrabbade östra Ukraina med ett besök.

Porosjenko besökte bland annat en vallokal i Kramatorsk. Staden kontrolleras av regeringsstyrkor, men omges delvis av orter som proryska separatister håller. Områden som är i separatisternas grepp röstade inte i valet, vilket innebär att parlamentet kommer att bli mindre än tidigare.

Det är presidentens partikoalition som tippas vinna parlamentsvalet. Enligt vallokalsundersökningar skulle presidentents provästliga block få mellan 22 och 23 procent av rösterna. Också den avsatte presidenten Viktor Janukovytj rysksinnade parti Oppositionsblocket skulle enligt märningarna komma in i parlamentet, med ett stöd på drygt 7 procent.

De preliminära officiella resultaten väntas komma på måndag morgon.

Vallokalerna i Ukraina stängde klockan åtta ikväll. Över 40 procent har enligt de tidigaste siffrorna röstat i parlamentsvalet.

Läs också: Förändring ledordet då Ukraina går till val

Artikeln har uppdaterats.