Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

KD går i opposition om regeringen blandar sig i jämlik äktenskapslag

Från 2014
Uppdaterad 01.02.2015 03:13.
Inrikesminister Päivi Räsänen.
Bildtext Inrikesminister Päivi Räsänen.

Päivi Räsänen, inrikesminister och ordförande för kristdemokraterna siktar på att vara med också i nästa regering. I Turun Sanomat säger hon ändå att partiet skulle lämna regeringen om den jämlika äktenskapslagen går igenom. Nu förklarar Räsänen sitt uttalande och vill inte göra frågan till en regeringssak.

Enligt Räsänen siktar kristdemokraterna på att få åtta platser i riksdagen efter vårens val. Partiet haft möjlighet att påverka på en helt annan nivå än då de satt i opposition, säger hon.

I intervjun säger hon att ifall den könsneutrala äktenskapslagen går igenom i år lämnar partiet regeringen.

- Det är äktenskapslagen som skulle få oss att överge regeringen. Det är en tröskelfråga för oss, sade Räsänen i söndagens Turun Sanomat.

Nu korrigerar Räsänen ändå sitt uttalande och menar att äktenskapslagen inte kommer att bli en regeringsfråga. Hon skriver att kristdemokraterna håller fast vid den linje som utformats i regeringsprogrammet men konstaterar i ett pressmeddelande att medborgarinitiativet ligger hos riksdagen, inte regeringen. Kristdemokraterna är däremot inte med i en regering som gör ett lagförslag om en könsneutral äktenskapslag.

- Det här håller vi fortfarande fast vid och litar naturligtvis också på att de övriga regeringspartierna också gör det.

Räsänen påpekar att man kommit överens om att regeringen inte föreslår en ändring i äktenskapslagen redan i Katainens regering.

Haglund förundras över uttalande

Försvarsminister Carl Haglund (Sfp) ger ministerkollegan svar på tal i ett pressmeddelande. Haglund förundrades över Räsänens uttalande i Turun Sanomat.

- Vårt land är i ett sällsynt utmanande ekonomiskt läge. Regeringspartierna bör bära ansvar för nationen i stället för att sätta regeringen i gungning. Det kan inte vara så att man sätter regeringens funktionsförmåga på spel endast för att man principiellt inte håller med ett initiativ som medborgare har gjort, skriver Haglund.

Riksdagen ska ta ställning till ett medborgarinitiativ om att införa könsneutrala äktenskap ännu i år.

Artikeln har uppdaterats med Päivi Räsänens precisering.