Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Starkt mandat för dem som vill förnya Ukraina"

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Programmet är inte längre tillgängligt

Ett starkt stöd för nya politiska krafter och reformplanerna. Så kan resultatet av söndagens parlamentsval i Ukraina tolkas, enligt Yle Nyheters utsände i Kiev.

Den politiska kartan i Ukraina kommer att ritas om nu, i och med att helt nya krafter har tagit sig in i parlamentet, medan många gamla politiker fått stiga åt sidan. Enligt preliminära uppgifter har president Petro Porosjenkos västvänliga block fått flest röster. Dessutom stöds Porosjenko av två andra västinriktade partier som har klarat sig bra i valet.

- Ukrainarna vill nu ha förändring. De är trötta på att landet styrs av rika oligarker som tänker mer på sina egna intressen, än folket bästa, säger Yle Nyheters Viktor Heikel i Kiev.

Porosjenko har nu fått ett klart stöd för sina reformplaner. Presidenten har bland annat sagt att han vill kämpa mot korruptionen i landet och föra Ukraina närmare väst.

- Nu gäller det att faktiskt infria de här löftena, säger Viktor Heikel.

Ingen framgång för ytterhögern

Nu verkar många helt nya kandidater och politiska krafter ha tagit sig in i det ukrainska parlamentet. Folk har bland annat röstat på många unga, berättar Heikel. Samtidigt har de gamla politiska krafterna förpassats till marginalen.

- Oppositionsblocket med kandidater som tidigare stödde avsatte presidenten Viktor Janukovytj ser ut att ha fått endast mellan sju och åtta procent av rösterna, säger Viktor Heikel.

En annan gruppering som klarat sig dåligt är ytterhögern och ultranationalisterna. Högergruppen Högra sektorn, som fick mycket uppmärksamhet under folkresningen, har enligt preliminära uppgifter fått kring två procent av rösterna.

- Ytterhögerns framfart i Ukraina är inget som bekräftas av det här valet, säger Viktor Heikel i Kiev.

Valdeltagandet innebär starkt mandat

På det stora hela verkar parlamentsvalet har varit relativt fuskfritt. Enligt Viktor Heikel har det här valet till och med kallats det renaste någonsin i Ukraina. Samtidigt har ändå miljoner ukrainare inte kunnat delta i valet, på grund av kriget i öster, annekteringen av Krim, eller helt enkelt för att de har tvingast fly från sina hem.

Valdeltagandet i Ukraina steg till ungefär femtiotre procent. Det här är mindre än normalt i Ukraina, men klart bättre än många hade väntat sig.

- Med tanke på det kaos som råder på många håll i landet, är den här siffran bra. Den innebär att de flesta ukrainare fått sin röst hörd och att landets ledning har ett starkt mandat, säger Heikel.

Det här är av stor vikt med tanke på alla de reformer som de nya ledarna nu ska försöka driva igenom.

Läs också