Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisen: Krocken var troligen avsiktlig - kvinnan lämnade brev

Från 2014
Uppdaterad 27.10.2014 22:51.
Yle Nyheter: Tragisk krock i Rautavaara - Spela upp på Arenan

Polisen misstänker att kvinnan som körde den personbil som var inblandad i trafikolyckan i Rautavaara på söndagskvällen avsiktligt krockade med bussen.

- De preliminära uppgifterna och tidigare händelser tyder på att handlingen var avsiktlig, säger kriminalkommissarie Heikki Mansikka-aho som leder utredningen.

Polisen har också kunnat bekräfta att kvinnans man och pappan till de två yngsta av barnen som befann sig i bilen var med på bussen och att kvinnan som körde bilen var medveten om detta. Mannen skadades inte.

Kvinnan och mannen grälade i bussen före olyckan

Kvinnan hade varit hemma med barnen innan hon körde iväg med bilen.

Hon hade först stannat vid en busshållplats och gått in i den buss där pappan till de två barnen fanns. Kvinnan och barnens far bytte några tvära ord med varandra i bussen. Busschauffören bad då kvinnan att lämna bussen.

Därefter sågs kvinnan köra förbi bussen i riktning mot Kuopio. I något skede vände kvinnan om och körde mot bussen i hög hastighet. Polisen vet ännu inte var hon vände om.

Polisen har hittat ett handskrivet brev i olycksbilen som är riktat till pappan. I brevet fanns bara några meningar som inte ännu går att koppla till olyckans motiv.

Den drygt 40-åriga pappan var på väg till Kuopio på arbetsresa när olyckan inträffade .Pappan är svårt chockad och har ännu inte kunnat höras, men polisen strävar efter att höra honom så fort som möjligt.

Kvinnan, som var född 1981, och hennes tre barn dog alla i olyckan. Barnen var ett, två och sex år gamla. Den yngsta var en pojke. Det mellersta och äldsta barnet var båda flickor.

Olyckan inträffade kring 19.45 på söndagen i Rautavaara, mellan Nurmes och Kuopio i norra Savolax.

Omkring 20 personer ska höras

Polisen fortsätter att utreda nu detaljer kring händelserna. Omkring 20 personer ska höras.

Fallet undersöks som brott mot liv.

Enligt polisen finns det inga uppgifter om att det skulle ha förekommit våld inom familjen.

Läs också:
Mamma och barn dog i trafikolycka i Rautavaara
"Hembesök är den mest konkreta hjälpformen"
Familjemord allt ovanligare
Tidsbrist ett problem för rådgivningen.