Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Staten tog mina föräldrar"

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2014 08:58.
Programmet är inte längre tillgängligt

Barn flyr till Finland ensamma utan sin mamma och pappa. Närmare hundra barn i året söker skydd men de finska myndigheterna är restriktiva och familjerna får sällan återförenas med barnet.

Adde är femton år. Han bor på ett så kallat familjegrupphem med andra ensamkommande flyktingbarn. Han drömmer om att få återse pappan, systern och resten av familjen. I nuläget består kontakten av ett telefonsamtal i veckan.

Adde har tagit på sig en storebrorsroll för de yngre barnen som bor på familjegrupphemmet. Två av dem, Khalid och Dahir är spralliga barn som drömmer om att bli fotbollsproffs.

På väggen i Khalids rum hänger ett foto som föreställer ett ungt par och ett litet barn. De är omringade av hjärtan och på sidan av bilden bildar snirkliga bokstäver orden ”I love you”. Människorna på bilden är hans familj, som han inte sett på flera år.

Khalid får inte återse sin familj
Bildtext Kahlid pekar ut sin familj som han inte har sett på flera år
Bild: YLE

Allt fler negativa beslut

För att få återförenas med sina barn ska föräldrarna söka om återförening med barnen. Har de inga papper som bevis på sitt släktskap hålls förhör med barnet och familjen.

Det är ju barn det handlar om. Hur kan de vara så här hårda

- Förr fick de flesta ett ja från Migrationsverket (Migri) och fick återförenas med familjen i Finland. Numera får nästan alla ett negativt beslut, säger Kenneth Lassus som är jurist och har hjälpt många barn när de försökt återförenas med familjen.

På Migri anser man inte att man blivit strängare med besluten. Visst är det svårare att söka om återförening, men alla fall behandlas enskilt. Enligt Migri är det inte bara en enskild sak som avgör om ansökan avslås eller inte.

Barnets bästa

- Ibland är det inte i barnets bästa att återförenas med familjen, säger Tiina Suominen på Migrationsverket.

Addes företrädare, Ulla Linder, upplever också att det blivit svårare att få ett ja. Om en liten detalj i förhören inte stämmer avslås ansökan, berättar hon. Det kan handla om färgen på grannens hustak, eller hur många madrasser som fanns i huset.

- Det är ju barn det handlar om. Hur kan de vara så här hårda, säger Ulla Linder.

I Spotlight kl.20.00 träffar vi Adde, Khalid, och Dahir, som saknar sina föräldrar. Programmet finns på Arenan.

Programmet har gjorts av mediestuderandena Alexandra Furu, Johannes Björkqvist och Adrian Grönqvist vid Statsvetenskapliga institutionen vid Åbo Akademi i Vasa.

Läs också: Asylsökande bakom lås och bom i gammalt fängelse

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln