Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Familjemord allt ovanligare

Från 2014
Uppdaterad 27.10.2014 22:52.
Yle Nyheter: Förebyggande arbete behövs i problemfamiljer - Spela upp på Arenan

Fallen där en person dödat sin familj har inte ökat, tvärtom. Under de senaste femtio åren har antalet familjemord halverats.

Under fjolåret inträffade inte ett enda familjemord i Finland och under 2000-talet har i genomsnitt ett eller två familjemord ägt rum i Finland. I år har man ännu inte statistikfört ett enda brott av den här typen i Finland.

- Ser man till statistiken, kan man inte konstatera att familjemorden skulle ha blivit fler, säger specialforskaren Martti Lehti vid Rättspolitiska forskningsinstitutet till Yle Nyheter.

Enligt honom är familjemord ett ytterst ovanligt brott. Undantaget var år 2012, då hela tolv familjemord registrerades i Finland. I samband med det här gjordes det en omfattande utredning om familjemorden, men den gav inga heltäckande svar kring problematiken.

- Man kunde inte hitta några vettiga förklaringar, det finns inte en klar orsak till att sådana här brott begås, säger Martti Lehti.

I och med att det rör sig om så ovanliga brott, är det svårt att dra några slutsatser av de enskilda fallen. Enligt Lehti finns det ofta många faktorer i bakgrunden, exempelvis föräldrarnas mentala problem. Det typiska är ändå att det hela får sin början av föräldrarnas problem.

Ingen koppling till ekonomi

Det finns alltså inga klara mönster för brott av det här slaget. Enligt specialforskaren Lehti kan man inte koppla familjemord till vare sig ort, social ställning eller familjens ekonomi. Brotten kan inte heller förklaras med allmänt dåliga ekonomiska tider.

Att det år 2012 begicks exceptionellt många brott i den här kategorin kan enligt Lehti ha med den omfattande publiciteten att göra. Det rapporterades flitigt om de här fallen.

- Men det handlar förstås bara om spekulationer, det har inte kunnat bevisas att offentligheten skulle ha inspirerat någon att ta efter, säger Lehti.

Pekka Mommo/Yle Helsinki

Läs också:
Polisen: Krocken var troligen avsiktlig - kvinnan lämnade brev
Mamma och barn dog i trafikolycka i Rautavaara
"Hembesök är den mest konkreta hjälpformen"
Familjemord allt ovanligare