Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Över 200 elever blev utan skolhälsovård i Kyrkslätt

Från 2014
Uppdaterad 28.10.2014 09:55.
En läkare i sin mottagning
Bildtext Alla skolelever i Kyrkslätt har inte fått träffa hälsovårdaren på grund av permitteringarna.
Bild: Yle

Över 200 elever i Kyrkslätt har blivit utan skolhälsovård när kommunen har permitterat hälsovårdare och läkare. Regionförvaltningsverket konstaterar att permitteringarna har lett till att den förebyggande vården har lidit.

- Det är inte fråga om många hälsogranskningar som blivit ogjorda. När det gäller andelen elever som inte blev hälsogranskade är det bara omkring 200 av sammanlagt nästan 5 000, påpekar Kaija Hannula, ledande överläkare i Kyrkslätt.

Enligt Kyrkslätts utredning till regionförvaltningsverket i Södra Finland blev 225 elever i årskurserna 2,4 och 7 utan hälsogranskning under förra läsåret.

Hannula säger att de eleverna nu får förtur till skolhälsovårdaren under hösten.

- Elever som blivit utan hälsogranskning ställs nu först i kön, säger Hannula.

Är det rätt att barn och unga lider när kommunen sparar?

- Det är inte rätt, men vi har försökt göra vårt bästa så att de lider så lite som möjligt. Vi försöker se till att inget allvarligt missas, säger Hannula.

När hälsovårdarna och läkarna under våren var permitterade fanns det perioder då det inte var möjligt att överhuvudtaget få skolhälsovård. Då skickades eleverna till hälsostationens jour om läget var akut.

Tandregleringen drabbas

Kyrkslätt beslöt i början av året att permittera hela personalen i etapper för att spara. Vid regionförvaltningsverket anser man nu att tillgängligheten på service inte har varit jämlik på grund av kommunens åtgärder.

Under våren var hälsovårds- och tandvårdspersonalen permitterad i olika etapper. Förutom skolhälsovården har också rådgivningen drabbats. Mottagningstiden för sexåringarna förkortades och kommunen hann bara ge vaccin.

Väntetiden till tandläkaren för 126 skolelever har förlängts med omkring en månad på grund av permitteringarna inom munhälsovården. Oftast har skoleleverna hänvisats till en munhygienist istället för till tandläkare.

Kommunen konstaterar också att på grund av datasystemet är det inte möjligt att i efterhand plocka ut dem vars tänder inte har granskats.

Permitteringarna har lett till att tandregleringen bland barn och unga försenas och riskerna ökar, konstaterar kommunen i svaret till regionförvaltningsverket.

"Invånarna är på vår sida"

Enligt Kaija Hannula har kommuninvånarna ändå varit förstående.

- Invånarna har varit på vår sida och uppmanat oss kämpa. De brukar säga att vi ska försöka klara oss och de vet att vi försöker vårt bästa, säger Hannula.

Kyrkslätt har nu tid på sig till årsskiftet att ge ytterligare utredningar till regionförvaltningsverket om hur kommunen ska åtgärda bristerna.

- Vi försöker vårt bästa och ska se till att de hälsogranskningar som inte är gjorda ska göras. En del av granskningarna blir ogjorda, men det blir en rätt liten procent som helt och hållet blir ogjorda.

Läs också:

"Man kan inte förbereda personer på att de kanske blir uppsagda"
Måttet är rågat bland Kyrkslättanställda
Kyrkslätt permitterar alla