Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Tack för showen Sverige

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 13:32.
Bild: Yle / Hanna Othman

Man må tycka vad man vill om Sverige och svenskarna. Men de vet åtminstone hur man skall ställa till med en hejdundrande show. Ta nu bara Melodifestivalen. Vår finska motsvarighet Uuden musiikin kilpailu ter sig som rena rama skoldiscot i jämförelse med schlagerfestivalen. I Sverige glittrar paljetterna helt enkelt lite mera. För när det gäller shower vet svenskarna hur slipstenen skall dras.

Trots att man inte ens såg så mycket som en svallvåg av en ubåt lyckades man bjuda på en veckas färgsprakande föreställning.

Den senaste veckan bjöd Sverige på en hejdundrande show. Trots att man inte ens såg så mycket som en svallvåg av en ubåt lyckades man bjuda på en veckas färgsprakande föreställning i Stockholms skärgård. En föreställning som hade alla element vi kunde föreställa oss.

När larmet gick ryckte det svenska kavalleriet ut med pukor och trumpeter. Med lite fantasi kunde man nästa skymta krigarkungen Karl XII i fören på en fregatt. Ubåtsjakten var i full gång.

Journalistkåren spelade förstås en av huvudrollerna i denna show. Kvällstidningarna kablade ut så många löp som de bara förmådde. Medan det svenska försvaret gnällde över att man inte riktigt hade några helikoptrar till sitt förfogande rapporterade Expressens Niklas Svensson live till webben från sin egen helikopter.

Trots att det var lite si och så med sökresultaten så höll svenskarna i sin show. När man inte hittade något kryddade man med andra element. Det svenska försvaret ljög de svenska journalisterna rätt upp i ansiktet. Och det tog ju förstås skruv. Journalistkåren var kränkt över att bli förd bakom ljuset.

Så blev också medierna i luven på varandra. De fina intellektuella morgontidningarna anklagade nyhetshyenorna på kvällspressen för att dra för stora växlar på ubåtsjakten.

- Svensk media håller på att förvandlas till svenska militärens nyttiga idioter, förkunnade Göran Greider, chefredaktör på Dalademokraten.

Och så fick vi några scener till i showen.

Efter en intensiv första akt kallade försvarsmakten till presskonferens. Man kunde berätta att operationen gick in i en ny fas. I praktiken innebar det att försvaret prydligt parkerade sina fartyg vid kajen

- Borde inte fartygen ligga ute till havs och inte vid kajen om man skall jaga ubåtar, undrade en oförstående reporter på presskonferensen.

Men nej, inte var ju jakten avslutad. Den var bara inne i en ny fas. Vi håller nämligen i showen så länge det bara går.

Haglund antydde att ubåtsjakten inte riktigt gått som i Strömsö.

Men inte ens svenskarna kan koka soppa på en spik hur länge som helst. Efter en vecka var man tvungen att blåsa av jakten. Och nu var det många som trodde att föreställningen var slut. Men då dök oväntad hjälp upp från finskt håll. Försvarsminister Carl Haglund antydde i en intervju för Svenska Yle att ubåtsjakten kanske inte riktigt gått som i Strömsö. Och man kan ju inte annat än hålla med. Det svenska försvaret fick inte syn på speciellt många ubåtar, eller hur?

Men nyheten spred sig som en löpeld i de svenska medierna och vi fick ännu en vers där svenskarna var kränkta över att en finsk försvarsminister hade mage att kritisera deras show.

Vilken fantastisk show svenskarna lyckades åstadkomma utan att hitta någonting överhuvudtaget.
Tack för showen Sverige! Det blir 12 poäng från den finska juryn.

Läs också: Ubåtslögn rakt i ansiktet

Twitterbloggen