Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå lyckades med sin bloggarsatsning

Från 2014
Uppdaterad 05.11.2014 16:00.
regn över gamla stan i borgå
Bild: YLE/Stefan Härus

Det är en vacker bild av Borgå som målas upp på olika resebloggar. De bloggare som Borgå bjöd in för en månad sedan har nästan enbart positivt att säga om staden. De har också publicerat massvis med smickrande fotografier.

Det var i september som femton bloggare från olika länder besökte Borgå. De bodde på vandrarhem, åkte runt med hyrda cyklar och bjöds på båtfärd.

Så här långt har besöket gett upphov till 19 bloggtexter och 350 bilder på Instagram. Texterna och bilderna finns alla att läsa på Borgå stads webbplats visitporvoo.fi.

Engelsmannen som föll pladask

Den brittiska bloggaren Ed Rex verkar ha blivit stormförtjust i Borgå. Han skriver så här på sin blogg:

"Only 30 miles east from Helsinki, the capital of Finland, Porvoo is definitely a place you should visit when you are in this Nordic country. Did you know Porvoo was one of the six medieval towns and actually bigger than Helsinki? That's just one of the reasons why you should Visit Porvoo in Finland. looking through the hundreds of photographs that I took in this beautiful and charming city and its surroundings over one sunny and warm weekend in September, I realised that each landscape and portrait offers a reason why you should visit Porvoo."

Bildgalleriet på Ed Rex blogg består av 47 bilder. Alla visar en orsak till att besöka staden.

Biffkor och spetsvillor

Bloggaren Katarina har skrivit flera korta texter som illustreras med ett bildgalleri. Om sitt besök på Bosgård skriver hon så här:

"Inte långt från Porvoo centrum finns den fantastiska gården i en vacker kulturhistorisk miljö med fritt betande Charolaiskor, egen Deli disk, festlokaler ovanpå ladugårdsvinden och med en promenadstig i området med glada och friska kor och tjurar i hagarna."

Fisksoppan smakade himmelskt

Veronica Nordlander är specialiserad på mat och hennes blogg Mama´s Kitchen innehåller mycket recept. Hon skriver så här om besöket hos Martin Tillman på Pellinge:

"Martin är fjärde generationens fiskare och han kan sin sak. Han bjöd oss på sin flerfaldigt prisbelönta fisk och jag åt som om det inte fanns någon morgondag. Känslan att få komma till Martins Pellinge var ungefär densamma som när man är i Tobago och hänger med de lokala fiskarna, du åker en båttur, blir serverad fisken som de fiskat medan du lyssnar på historier och skrönor från deras fiskarliv- I love it!"

"Jag kommer tillbaka"

Sofia Zetterqvist är en 26-årig egenföretagare med bloggen Fantasiresor. Hon har sina rötter i Finland, men hade aldrig tidigare besökt Borgå. Hon blev genuint imponerad av staden, förtjust i lugnet och i det småskaliga. Zetterqvist blev så förtjust att hon planerar att komma tillbaka till Borgå och besöka staden med sina finska släktingar.

Hon säger att hon inte censurerar sina intryck, utan säger vad hon tycker. Som ett exempel lyfter hon upp att huvudbyggnaden vid Haiko gård är betydligt mera värd ett besök än det intill liggande badhuset.

Zetterqvist har fått en hel del kommentarer på sina texter om Borgå, också från Borgåbor. En bloggtext inspirerade till exempel en Borgåbo att se på sin stad ut ett nytt perspektiv och turista i hemstaden.

Turistbyrån nöjd

Tanja Peisala från turistbyrån i Borgå är nöjd med Borgås första egna satsning på att bjuda in resebloggare. Hon säger att annonser i tidningar i olika håll av världen skulle ha blivit betydlligt dyrare än att bjuda femton bloggare på mat, program och husrum.

Borgå har velat att bloggarna skriver så genuint som möjligt om sina personliga intryck, därför var ingen bloggare betald för att skriva enbart om de positiva upplevelserna eller lämna bort det som de upplevde som mindre lyckat. Borgå valde också att inte sponsorera resan, utan endast uppehåll och program.

Det är möjligt att Borgå satsar på en motsvarande bloggträff nästa år. Det är ännu öppet om det finns pengar för det eller inte.

Nästa gång det kommer resebloggare till Borgå är i samband med resemässan i Helsingfors i januari. Då handlar det om ett större samarbete inom turismbranschen i Finland.