Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Inget beslut om torgparkering

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2014 05:30.
Yle Nyheter: Torgparkeringen - en långkörare i Åbo - Spela upp på Arenan

Det blev inget beslut om torgparkeringen i Åbo stadsfullmäktige på måndagskvällen. Ärendet bordlades på initiativ av Samlingspartiets gruppordförande Lauri Kattelus. Enligt en motion, som fullmäktige skulle ta ställning till, ska detaljplanen för Salutorget behandlas på nytt utan torgparkeringen.

Mötet förväntades bli långt och många ledamöter bad om en taltur. Diskussionen hann ändå inte komma ordentligt igång innan beslutet om bordläggning fattades. Rösterna föll 37 för en fortsatt behandling och 29 för bordläggning. Ett ärende som behandlas första gången bordläggs om minst 17 ledamöter röstar för det.

"Ett överraskande beslut"

Det var delar av Samlingspartiets, Socialdemokraternas och Centerns ledamöter som röstade för en bordläggning. En ledamot, Samlingspartiets Mohammad Azizi, röstade blankt.

– Som fullmäktigegruppens ordförande var jag inte säker på hur det skulle gå i ikväll. En av våra ledamöter, Petteri Orpo, kunde inte delta i mötet. Vi visste att majoriteten av våra ledamöter är för torgparkeringen ikväll men ett par är antingen osäkra eller emot planerna. Vi kunde inte veta hur det går och därför ville vi bordlägga, säger Kattelus.

Förslaget och beslutet väckte förvåning i fullmäktigesalen. Bland annat ifrågasatte De grönas Elina Rantanen Samlingspartiets plötsliga iver att inte fatta ett beslut i frågan.

– Det här kom som en överraskning för mig, då det ännu imorse hette att ett beslut måste fattas. Det konstaterar Mirka Muukkonen från Vänsterförbundet.

Enligt Muukkonen är det troligt att ett extramöte nu kommer att ordnas, eftersom budgeten ska behandlas på fullmäktigemötet i november.

– De stora partierna vill säkerställa att de får som de vill och att de rätta personerna sitter i fullmäktigesalen då beslutet om torgparkeringen fattas.

"Vi ville ta det säkra före det osäkra"

Rösterna för och emot torgparkeringen går alltså ganska jämnt i fullmäktigesalen. Torgparkeringen godkändes i stadsfullmäktige sommaren 2012 med minsta möjliga marginal, alltså 33-34.

– Taktik eller ej, men det är viktigt för mig att torgparkeringen byggs och att detaljplanen är i kraft. Därför är det bättre att ta det säkra före det osäkra. Vi förde också diskussioner med Socialdemokraternas gruppordförande Jarmo Rosenlöf och då fattade vi beslutet att göra så här, konstaterar Kattelus.

Torgparkeringen uppe i Åbo fullmäktige, igen
Stadsstyrelsen i Åbo vill inte riva upp beslutet om torgparkeringen
Besvär mot torgparkeringen förkastades
Torgparkeringen godkändes i Åbo

Här fanns tidigare en liveblogg. Den är numera borttagen.