Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

De ersattes av företagare

Från 2014
Uppdaterad 28.10.2014 06:20.
Tre personer som förlorade sina jobb på Kannustalo i Oravais i fjol.
Bildtext De tre personerna som förlorade sina jobb i fjol.
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

Kannustalo vill ersätta anställda med inhyrd arbetskraft. Men då måste man kunna bevisa att det blir billigare. Och så är det inte, enligt tre tidigare anställda.

Jag skulle helst vilja prata med dem på parkeringsplatsen utanför Kannustalo i Oravais. Men det är för känsligt, säger de. Vi träffas på ABC i stället.

De är mellan 50 och 60 år gamla, två män och en kvinna. Två av dem började på husfabriken för tio år sedan, när den ännu hette Oravais Hus. Den tredje kom för tre år sedan, ungefär samtidigt som Kannustalo tog över.

Tidigare anställda vid Kannustalo kommer med kritik

4:18

Mycket blev sämre då, tycker de tre som drabbades märkbart. Vid företagets andra samarbetsförhandling förra hösten förlorade de sina jobb.

Nedbantning sedan Oravais hus

Framför allt upplever de att löntagarna inte uppskattas. Antalet anställda har ju faktiskt minskat radikalt, från ungefär 100 till ett 40-tal i dag.

Det är en trend att göra anställda till företagare

1:22

Och snart är de ännu färre. Samarbetsförhandlingar pågår. Vd Mika Uusimäki har sagt att man har ett mål att få bort upp till 20 anställda och ersätta dem med inhyrda företagare.

Tre personer som förlorade sina jobb på Kannustalo i Oravais i fjol.
Bildtext De tre vill inte figurera med namn och bild eftersom de söker andra jobb.
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

- Det är inte olagligt att ta in privata om man kan bevisa att man tjänar pengar på det. Men de här gubbarna som har kommit in är ju mycket mycket dyrare än vi, kritiserar en av de uppsagda och refererar Träfackets siffror.

7 euro dyrare

Facket räknar med att en anställd kostar upp till 28 euro i timmen inklusive sociala avgifter och allt annat. Inhyrd arbetskraft kostar minst 35 euro i timmen.

Så är det i stort sett alltid, bekräftar Guy Ahonen, direktör och forskarprofessor på Arbetshälsosintitutet.

- Å andra sidan kommer ju förändringar i produktionen. När det är lugnt behöver företaget inte betala alls för det här arbetet. Det är där företaget brukar räkna på att kunna vinna.

Just den motiveringen använde Mika Uusimäki när han presenterade den senaste samarbetsförhandlingen. Men de tidigare anställda köper inte förklaringen.

"Fick göra skitjobb"

- Många av de anställda fick flytta undan och göra något skitjobb så att de privata skulle få behålla sin positioner inom produktionen. Och så där fortsätter det ju bara, säger en av männen,

- Senast sade de upp tio personer och tog in firmorna i stället. De gjorde ju ingen personalminskning utan fördyrade ju husen på det där sättet.

Vi har tillåtit anonymitet eftersom de tre uppsagda söker jobb. Vi har försökt nå Mika Uusimäki, vd för Kannustalo, för en kommentar utan att lyckas.

Läs också:
Kannustalo vill göra anställda till företagare
Facket har ögonen på Kannustalo