Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sannfinländarunga överklagar statsbidragsbeslut

Från 2014
Uppdaterad 28.10.2014 07:51.
Mångkulturalism.
Bild: Yle

Sannfinländarnas ungdomsorganisation anser sig ha blivit utsatt för politisk diskriminering i och med att de inte fick höjt statsbidrag i år.

Ungdomsorganisationen tänker nu föra saken till Högsta förvaltningsdomstolen.

Sannfinländarnas ungdomsorganisation hade ansökt om 100 000 euro för sin verksamhet i år men fick nöja sig med ett bidrag på 29 000 euro.

Motiveringen till den låga summan var att ungdomsorganisationen motsätter sig ett mångkulturellt samhälle. Mångkulturalism är nämligen ett av kriterierna för vilka ungdomsorganisationer som får statsbidrag.

Samtidigt har Samlingspartiets ungdomsförbund fått ett 20 gånger så stort statsbidrag - nästan 650 000 euro - trots att förbundet har som mål att godkänna hets mot folkgrupp.

Vid Undervisnings-och kulturministeriet hade man på måndagen svårt att motivera skillnaderna i bidragens storlek, men man motiverar Samlingspartiets jättepott med att ungdomsorganisationens verksamhet är så omfattande.

Statssekreterare Kari Anttila på Undervisnings-och kulturministeriet säger att det inte handlar om att vissa politiska partier skulle favoriseras, men han anser att frågan utan tvekan måste utredas.

Diskussion om artikeln