Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vi är jämställda i arbetslivet år 2095

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2014 15:16.
Bild: sluta panta

Om 81 år är män och kvinnor jämställda på arbetsplatser världen över. Det visar en undersökning om jämställdhet, gjord av organisationen World economic forum, WEF.

Enligt WEF har 105 länder blivit mer jämställda sedan den första undersökningen år 2006. I sex stycken länder, bland dem Kroatien och Tunisien, har klyftorna mellan könen ökat.

Mest jämställda är kvinnor och män när det kommer till hälsa och överlevnad. Inom de områdena finns det länder där klyftorna har utplånats helt och hållet, enligt undersökningen.

Men i arbetslivet är skillnaderna fortfarande stora. Med den nuvarande takten kommer män och kvinnor att vara jämställda på arbetsmarknaden om 81 år, alltså år 2095. Enligt WEF:s måttstock har den globala klyftan minskat från 56 procent till 60 procent sedan år 2006.

Störst är klyftorna ändå när det kommer till politiskt deltagande.

Finland och Rwanda högt upp

Finland klarade sig precis som tidigare år bra i undersökningen. Bara Island rankades som ett mer jämställt land. Bland de tio mest jämställda länderna fanns förrutom de övriga nordiska länderna också Rwanda och Nicaragua.

Rwandas framgång i undersökningen beror främst på att över hälften av landets personer i ministerpositioner är kvinnor. Nicaragua klarar sig bra inom områdena hälsa och utbildning.

142 länder ingick i undersökningen som baserar sig på indikatorer som lön, utbildningsmöjligheter och representation i beslutsfattande.

Diskussion om artikeln