Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svensk försvarsminister vill återinföra värnplikt

Från 2014
Uppdaterad 28.10.2014 08:45.
Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist.
Bildtext Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist.
Bild: Lehtikuva

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist vill utreda möjligheterna att återinföra värnplikt i det svenska försvaret. Det rapporterar Sveriges Radio. Orsaken är problem med personalförsörjningen.

Personalförsörjningen till det svenska försvaret bygger nu på anställda soldater. Enligt försvarsminister Hultqvist har försvaret problem med personalförsörjningen. Många soldater slutar efter tre eller fyra år.

- Det skapar ju en situation där vi måste utbilda fler, med det skapar också ekonomiska problem, säger Hultqvist till SR.

Hultqvist tillägger ändå att det krävs bred politisk enighet i riksdagen om värnplikt för både män och kvinnor ska bli verklighet.

Peter Hultqvist är socialdemokrat och socialdemokraterna var emot att värnplikten togs bort 2010, men de har accepterat det nuvarande systemet med anställda soldater.

I den svenska försvarsberedningen som backas upp av Socialdemokraterna, de borgerliga partierna och Miljöpartiet, finns enighet om att det nuvarande systemet ska fortsätta.

Men försvarsminister Hultqvist och Socialdemokraterna vill få med de andra partierna att utreda möjligheten att återinföra mönstring och värnplikt för både män och kvinnor.

Diskussion om artikeln