Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Inte konstigt att politikerna inte har något förtroende"

Från 2014
Riksväg åtta i Kronoby.
Bildtext Riksväg åtta i Kronoby.

Det är inte alls konstigt att förtroendet för politikerna i Kronoby kommun har minskat. Det anser fullmäktigeordförande Hans-Erik Lindgren (SFP). Enligt Lindgren tvingas politikerna i dag till svåra beslut om inbesparingar och då är folk såklart missnöjda.

En färsk invånarenkät visar att knappt tre av tio som svarade uppger att de har förtroende för politikerna.

- Det här beror helt enkelt på att vi har för lite pengar för att sköta servicen för invånarna.

Enligt Lindgren skulle förtroendet nog finnas om politikerna hade pengar att dela ut till höger och vänster, till service och tjänster för kommuninvånarna.

Samtidigt säger Lindgren att beslutsfattarna måste analysera läget.

- Kanske folk har varit irriterade på en del av oss. Men vi har ju gjort ett avtal om att vara snällare mot tjänstemännen och politikerna emellan.

Vad kan ni göra?

- Svårt att säga. Det kommer ett nytt kommunalval så hoppas de som nu är kritiska ställer sig till förfogande och tar ansvaret som det innebär att vara politiker i en kommun under kärva tider.

Det blev ingen livlig diskussion i kommunstyrelsen kring enkätresultaten.

Skulle det vara dags att se om något kan förbättras i stället för att bara skylla på att det är pengarna som tvingar till svåra beslut?

- Politiken går hela tiden ut på att försöka förbättra med de knappa resurser vi har. Men om det är brist på pengar så hjälper det inte hur mycket man än diskuterar, då vi inte har tillgång till pengarna.

Totalt 215 hushåll har svarat på enkäten. Förtroendet för politikerna har sjunkit sedan enkäten 2010 då fyra av tio uppgav att de har förtroende för politikerna.

Läs också:
Kronobyborna litar inte på sina politiker