Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Pekka Poutanen: Vi behöver ett Business-Pisa

Från 2014
Pekka Poutanen
Bild: Elias Poutanen

Vår bloggare undrar varför det går så dåligt för de finländska företagen då folket är välutbildat och landet konkurrenskraftigt. Kan det vara företagsledarna det är fel på?

Vi har nästan världens bästa skola. Enligt Pisaundersökningen uppnår våra barn utomordentliga resultat. Stackars storebror Sverige som ligger långt efter oss.

Medan man i Finland desperat försöker hitta medel för att få landets finanser i skick blomstrar ekonomin i Sverige. Vår statsminister har beställt resept på hur vi skall få slut på det ekonomiska eländet av Sveriges f.d. finansminister Anders Borg.

Finländska industriföretag säger upp folk på löpande band. Nokia, Kone, Wärtsilä och några andra storbolag gör hyfsade resultat, men allt fler fabriker står inför en dyster framtid. Svenskarna har kunnat skapa starka, ärorika, framgångsrika, världskända företag: Ericsson, Ikea, Volvo, LKAB, SKF o.s.v. Svenska företag har aktivt förnyat sig och anpassats till förändrade situationer. I dagens dystra Finland står man rådlös och skyller på strukturförändringar i väntan på ett nytt Nokia.

Varför går det så dåligt i Finland? Vår finans- och industrielit skyller på politikerna för att de skapat ett samhälle där lyckad företagssamhet nästan är omöjlig. Näringslivets centralförbund (EK) - landets största klagokontor - uttalar sig varje vecka om hur man med politiska beslut försvårar näringslivets verksamhetsbetingelser. När man läser t.ex. bankmannen Björn Wahlroos - som utövar stor makt inom flera storbolag - är uttalandena oftast klagomål om att skatte-, arbetsmarknads- eller finanspolitik kör vårt land i sank. Häpnadsväckande, eftersom Finland på internationella rankinglistor över konkurrenskraftiga länder tar topposter. Varför är vi trots detta dåliga på att bygga upp ett framgångsrikt och välmående industriland?

Kan det helt enkelt vara så att svenskarna är fiffigare och skickligare som industri- och företagsledare? Kan det vara så att det lilla gänget som sitter i de finländska storbolagens styrelser inte har förmågan att styra våra bolag så att de kan förnyas och utvecklas inför nya utmaningar. Om den egna kompetensen inte räcker till, är det alltid enklast att skylla på yttre faktorer och felaktig politik.

Pisaundersökningen berättar att finländska barn läser och räknar bra. Detta räcker inte. Hela skolsystemet borde kunna skapa unga människor som är kapabla att bygga upp ett ekonomiskt framgångsrikt Finland. Kanske den svenska skolan har någonting som inte ger så många Pisa-poäng, men erbjuder nyttig vägkost för att bygga upp välfärd och framgång för hela nationen.

Kanske vi skulle behöva ett Business-Pisa och mäta kompetensnivån bland industri- och finanspamparna i Finland, Sverige och hela världen.