Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Chililiniment

Från 2014
Chiliolja på flaska och rester.
Bildtext Chilifrukter och chililiniment
Bild: YLE/Strömsö

De starka chilifrukterna har många hälsoeffekter. De värmer kroppen, motverkar inflammationer och lär ska stärka sexlusten. Alexandra har testat både beprövade och obeprövade chilirecept, varav ett var riktigt märkligt.

Strömsö inslag: Liniment av chili - Spela upp på Arenan

Chili har använts som krydda och medicinalväxt i åtminstone 8000 år, de senaste 7000 åren har man odlat den. Växten kommer troligtvis från Bolivia, varifrån den har spritt sig med fåglar till hela Latinamerika. Det var Columbus som tog med sig chilin till Europa och här blev den snabbt populär och spreds på bara några år till Indien, Kina och Afrika.

Mayaindianerna använde chili i en ceremoniell dryck med kakao och honung – alltså varm choklad spetsad med chili. Mayakvinnorna använde chili som skönhetsmedel. Först tvättade de sig med urin och sedan baddade de chili på kroppen. Men chilin fungerade också som bestraffningsmedel för kvinnor som kastat alltför närgångna blickar på andras män eller varit otrogna. Då gned man in ögonen respektive underlivet på kvinnan i fråga med chili.

Hettan i chili kommer från ett ämne som heter capsaicin. Det stimulerar både blodcirkulationen och endorfinproduktionen. Endorfin är kroppens eget morfin, men det är 30 gånger starkare. Så chili är en bra smärtlindrare och har länge använts i smärtstillande mediciner.
Det mesta av hettan i frukten sitter inte som många tror i fröna, utan i mellanväggarna. Dem kan man skrapa ur om man vill ha chilismaken men inte så mycket styrka. Men då får man förstås också mindre verkan av chilin.

I Indien anser man att chili stödjer i stort sett alla våra inre organ, framförallt är den välgörande för matsmältningen. Chili är faktiskt den enda växt som dokumenterat ökar ämnesomsättningen. Indierna säger att chili håller elden i våra magar brinnande. Men i Indien pratas också mycket om chilins inverkan på sexlusten. Växten anses vara ett afrodisiakum och är förbjuden för unga munkar som ska hålla sig kyska.

Det gamla indiska verket om kärlekskonsten, Kama Sutra, innehåller många recept som ska öka lusten och uthålligheten. Ett av de märkligaste är en blandning av chili, svartpeppar och honung som mannen ska gnida in sitt organ med. När han sedan älskar med kvinnan lär han ska kunna föra henne till oanade höjder, varvid kvinnan efteråt ska vara beredd att göra precis vad som helst för mannen.
Jag testade receptet, men gned bara in lite av blandningen i armvecket där vi har extra känslig hud. Efter några sekunder kändes det som om huden brann, en inte alltigenom skön känsla. Ungefär tolv timmar satt effekten i. Det här receptet är inget jag rekommenderar, förmodligen gör det riktigt ont på känsliga slemhinnor och supertunn hud.

Däremot var chilioljan, som jag också testade, riktigt behaglig. Den ger en varm känsla på huden som liknar solvärme och hjälper mot inflammationer och muskelvärk.
Den som lider av reumatism kan må bra av att äta chili regelbundet. Den svettning som uppstår när man äter mycket chili – den Gustatoriska svettningen – är väldigt välgörande för hud-, led- och muskelinflammationer.

Själv äter jag gärna chili när jag är trött, frusen eller har ont i kroppen. Och glöm för all del inte att testa en nypa chilipulver i den varma chokladen i vinter.

Chililiniment:

Skär färska chilifrukter i centimeterstora bitar.
Lägg dem i en ren glasburk och häll på olivolja så att det täcker ordentligt.
Sätt oljan i ett varmt vattenbad på spisen i fem minuter.
Lyft av från spisen och låt den sedan dra i en vecka i rumstemperatur.

Ska du använda oljan som liniment silar du bort frukterna och häller upp den orangeröda oljan i en glasflaska. Smörj på onda leder och värkande muskler vid behov.
Det går också bra att använda oljan och de inlagda chilifrukterna i matlagning. Ta 1 tsk-1 msk av blandningen till en gryta, marinad eller grönsaksfräs, eller använd lite av oljan till stekning eller marinad.

Mer om ämnet på Yle Arenan