Naturdokumentärfilmarens vardag
Hans steg är försiktiga, men säkra. Blicken vandrar över stranden. Den söker grönt bland grönt, brunt bland brunt och svart bland svart. Skyddsfärgade fågelägg är inte lätta att hitta, men tyvärr lätta att trampa på – i misstag.
Dokumentärfilmaren Jari Salonen kan sin strand. Då häckningsplatserna är lokaliserade placerar han varsamt ut små kameror precis intill fågelbona.
Jari Salonens natur- och fågelintresse har alltid funnits där. Som 15-åring fick han sin första kamera och fotograferandet fick en allt större roll i Jaris naturbesök. Intresset blev ett yrke och Jari har filmat naturinslag för Yles program Erätulilla (Vid lägerelden) i många år. Den digitala filmtekniken väckte en lust i honom att komma närmare fåglar och djur än man hittills gjort. Många naturdokumentärer filmas från gömslen med teleobjektiv. Man kommer nära i bild, men filmar fortfarande på avstånd. De allt mindre kamerorna gör det numera möjligt att placera kamerorna närmare djuren och vara med dem i bon eller på klippor. Jari ville göra en dokumentärserie med bara djur och natur i huvudrollen.
Mycket teknik, mycket material
Ute på ön Reveli i Bottenhavet riggar Jari upp flera kameror per dag. Han bär sina väskor fyllda med teknik från öns västra sida till den östra, vidare till söder och tillbaka till norr. Han laddar batterier, tejpar kamouflagetejp runt kamerorna och söker små stenar att stöda upp tekniken med intill inspelningsplatserna. Då Reveli är genomgången åker han vidare till nästa ö och upprepar proceduren. Fyra-fem timmar senare åker han tillbaka och vittjar.
Det bästa med produktionssättet Jari valt är att det kommer mycket material. Det sämsta är att det kommer otroligt mycket material. Under en dag kan han samla in 30-40 timmar inspelad video på 15-20 kameror. Under två somrar är han ute i Bottenhavet och filmar för serien som ska bli 3 x 50 minuter och sändas år 2016. De många, långa vinterdagarna är ”räddade”. En hel del av det inspelade materialet är förstås ”tomt” och händelselöst, men allt ska gås igenom för att ge tittaren den mest spännande berättelsen om livet i Bottenhavet.
Djuren och naturen har huvudrollen
Jari har valt att inte ha några människor med i dokumentären. Ett tjugotal fiskar, fåglar och växter spelar huvudrollerna och naturen för själv berättelsen framåt. Serien kommer att visa bland annat hur knölsvan och måsar beter sig i sina bon, hur skarvarna inreder, hur blommorna knoppas, hur grodorna simmar och hur spiggarna äter.
Bottenhavet sträcker sig från Gustavs och Nystad i söder till Kristinestad i norr. Området har en rik natur och är representativ för Finlands kustmiljöer. En stor del av inspelningarna för serien sker i skärgården utanför Merikarvia, där delar av öarna är naturskyddade områden. Skärgården är stenig och det är få människor i rörelse. Det här gör att djuren kan leva nära varandra och väldigt ostört. Jari har tillstånd att röra sig där. Han stör självklart djurlivet så lite som möjligt, samtidigt som han fascineras av det material han lyckas fånga på film och som finska folket kommer att få se i rutan.
Djuren är hans vänner, allt bärande hans ovänn
En inspelningsdag blir lätt över 10-12 timmar lång. Det livliga djurlivet och den fantastiska tekniken till trots är det något annat som styr om serien blir bra: hur klarar filmaren av alla ensamma timmar ute i yttersta havsbandet? Jari menar att det hittills gått bra, det enda han tröttnar på ibland är allt bärande. Fåglarna blir hans vänner, det hör till jobbets natur att man får byta några ord med tärnorna och namnge knölsvanen som blivit ens vän. Tokig har han inte blivit, Jari njuter av dagarna ute i Bottenhavet.
Text: Susanne Skata

Resultatet av Jari Salonens filmande kan du se i programmet Erätulilla (Vid lägerelden) i Yle TV2 torsdag 30.10 kl. 19.30. Programmet finns tillgängligt på Arenan i 30 dagar (ingen svensk textning). I filmklippet intill får vi följa med Jari under hans inspelningar.