Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Mariza är årets artist

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Porträtt av fadosångerskan Mariza
Bildtext Mariza
Bild: Isabel Pinto

Den portugisiska fadostjärnan Mariza belönades med världsmusikorganisationen Womex stora artistpris, då årets upplaga av Womexmässan och -festivalen avslutades i söndags.

Mariza har inte utan orsak kallats den främsta av Portugals nya fadoartister. Hon gav ut sin första skiva 2001, då fadon på nytt hade blivit populär i Portugal efter en paus på några decennier. Snart svepte en fadovåg över hela världen, och Mariza blev dess främsta exponent. I dag kan hon se tillbaka på en femtonårig karriär och ett tiotal skivor och DVD-utgåvor.

Mariza är välbekant också för en finländsk publik. Hon har gjort konsertbesök i vårt land så gott som varje år sedan 2003.

I Amalia Rodrigues fotspår

Mariza är född 1973 i Moçambique och kom till Portugal med sina föräldrar som treåring. Hon började sin bana som soul- och jazzsångerska, men gick på 90-talet över till fado, uppmuntrad av sin pappa, som var en stor beundrade av den legendariska Amalia Rodrigues. Mariza slog igenom som fadosångerska 1999, samma år som Amalia Rodrigues avled.

Womex

Den årliga världsmusikmässan Womex (World Music Expo) ägde den här gången rum i Santiago de Compostela i Spanien. Mässan samlar utställare, branschfolk och musiker från hela världen. Vid årets Womex uppträdde närmare sextio artister och grupper från olika länder.

Vid avslutningsceremonin i söndags utdelades tre priser. Mariza fick ta emot Womex stora artistpris, medan årets bragdpris tilldelades den kapverdiska musikern och kompositören Mario Lúcio Sousa. Priset som bästa skivbolag gick till det tyska bolaget Glitterbeat.

Hör Mariza i Café Continental, Radio Vega, onsdag 29 oktober kl. 18.03. Repris torsdag 30 oktober kl. 23.03.