Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Jämställdhet och genustänk i tisdagssnacket

Från 2014
Bildtext Jonas Hafrén och Charlotte Vainio
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Morgonöppets tisdagssnack handlade om genustänk och jämställdhet på dagis. Båda tisdagssnackarna, Jonas Hafrén och Charlotte Vainio, är rörande överens om att det är en bra sak att man satsar på att behandla pojkar och flickor i dagvården lika.

Morgonöppet: Gensudagis i tisdagssnacket

Programmet är inte längre tillgängligt

När Sara Sundell, sakkunnig i jämställdhetsarbete vid Folkhälsan, filmat daghemspersonalens bemötande av barn kommer det snabbt fram att flickor och pojkar behandlas olika. Vainio är inte överraskad.

- Det är inget nytt inom forskningen att flickor och pojkar bemöts på olika sätt redan som bebisar. Jag tycker det är mycket positivt att man tar fasta vid det och försöker göra något åt det, säger hon.

Också Hafrén ställer sig positivt till att se över hur barn bemöts beroende av kön.

- I det här landet är det lite av en tradition att tänka på ett visst sätt om pojkar och på ett visst sätt om flickor. Det är bra att vi börjar öppna upp och fundera på det här lite mera.

Det olika bemötandet tar sig bland annat uttryck i att pojkar som klättrat högt får beröm, medan flickor uppmanas till försiktighet. Enligt forskning är det här något som skadar själförtroendet hos flickor, säger Vainio.

- Pojkar får oftast beröm för saker som de gör och då märker de att genom träning så kommer de framåt. Flickor får däremot mera beröm för saker de är. När de inte lyckas så tror de att det är något fel på dem, något som inte går att åtgärda. Det är ett problem, säger hon.

Charlotte Vainio är doktorand i historia vid Helsingfors Universitet, Jonas Hafrén är innovationsexpert.

Hör hela tisdagssnacket intill.