Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Ismo Leikola: Finland är underligt och exotiskt

Från 2014
Uppdaterad 28.10.2014 16:30.
Ismo Leikola
Bildtext Ismo Leikola är världens roligaste person.
Bild: ismoleikola.com

Den prisbelönta, men jetlaggade, komikern Ismo Leikola har anlänt till Finland och tar i tu med en fullspäckad vecka. Vart tog hans prispengar vägen och blir det någon torgfest?

Komikern Ismo Leikola satte finsk humor på kartan när han nyligen blev vald till världens roligaste person i Las Vegas. Ismo har nu rest tillbaka till Finland och när vi får tag på honom sitter han i en bil. Han är jetlaggad efter resan och har sovit endast två och en halv timme föregående natt.

- Det var en otroligt bra resa och jag är väldigt glad. Men min kropp är mörbultad.

Jobbar man i showbranschen och har bra flyt blir det inte så mycket tid för vila. Under intervjun sitter Ismo redan i bilen på väg mot kvällens gig. Han har åtta stycken av dem den här vecka.

Ismo fick 10 000 dollar i pris och medger att det mesta av pengarna redan gick till att betala flyg och hotell.

- Men en riktigt stor och god pizza ska jag unna mig själv med resten av pengarna, skrattar han.

Nervös

Ifall du ännu inte sett Ismos vinnaruppträdande så kan du göra det här. Han har aldrig varit så rädd för ett gig som han var för det här, men redan under den första minuten skrattade domarna och då lättade nervositeten lite. Han fick en bra start och det bar ända till slut.

Finsk humor den bästa?

Nu när en finsk man är utsedd till världens roligaste person så kunde man tro att det betyder att finsk humor är världsbäst. Men Ismo håller inte med. Han tycker inte att man kan påstå att humorn från ett visst land är nummer ett. Det finns så många varierande komiker i ett land och alla har sitt eget sätt att göra humor på. Han påpekar att finsk humor nog är bra och att finska komiker aldrig har behövt skämmas ute i världen.

Saad Haroon från Pakistan placerade sig på andra plats. Han talade för det mesta om kulturen medan Ismo bara hade några enstaka kulturfunderingar. Man tänker genast på att Pakistan är mer exotiskt och att det finns mycket material angående det ämnet men Ismo kommer med en bra poäng.

- Finland är underligt och exotiskt om man ser från amerikanernas synvinkel.

Gratulationer och torgfest

Ismo har fått så mycket gratulationer av komikerkolleger och vänner att telefonens batteri tog slut av att svara på dem alla.

- De mest överraskande gratulationerna kom från Jope Ruonansuu.

Precis som alltid när finnar vinner guld i någonting så tycker vi att även Ismo borde få en torgfest i sin hemstad Jyväskylä.

- Jag har inte hört om någon torgfest ännu och jag är fullbokad så jag har inte tid att fira. Men i mitten av november ska jag till Jyväskylä, kanske det blir fest då?

Ismo berättar att han ändå inte kommer att kunna dricka segerchampagne ur sin pokal eftersom den är formad som en boll. De har tydligen inte samma pokaltraditioner i USA som vi har i Finland.

Mer om ämnet på Yle Arenan