Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Irakisk kurdmilis på väg att undsätta Kobane

Från 2014
Uppdaterad 28.10.2014 16:38.
Explosion i Kobane den 20 oktober 2014 efter vad som tros vara den USA-ledda koalitionens attack mot  den så kallade Islamiska staten.
Bildtext Explosion i Kobane den 20 oktober

Kurdisk peshmergamilis från Irak är nu på väg till den nordsyriska staden Kobane för att undsätta kurderna som försvarar den belägrade staden.

Kurdiska milismän åkte iväg i ett fyrtiotal fordon från en bas i irakiska Kurdistan efter att Turkiet gav dem tillstånd att ta sig till Kobane via Turkiet.

Minst åttio milismän åker till Kobane via land medan ett sjuttiotal milismän följer med flyg.

Turkiet gav efter hårda påtryckningar peshmergamilisen genomresetillstånd redan för en vecka sedan, men milisens avfärd fördröjdes av okänd anledning.

Turkiet kräver att FSA tar över styret av Kobane

Kurdmilisen YPG i Kobane som samarbetar med Turkiets ärkefiende, Kurdistans arbetarparti PKK, anklagar Turkiet för att ha försvårat de kurdiska förstärkningarnas avfärd.

YPG misstänker att Turkiet ville att förstärkningar från den sunnimuslimska Fria Syriska Armén FSA, skulle ha hunnit först till Kobane

Misstankarna förstärktes när det i dag blev klart att Turkiet kräver att FSA tar över styret av kurdiska Kobane om och när de belägrande jihadisterna drivs bort från området.

Enligt Turkiet är det här ett viktigt villkor för utökat samarbete med USA i kampen mot den så kallade Islamiska staten IS.