Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt
MGP

Hemskola - bästa skolan?

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2014 17:47.
Familjen Ahlmark-Mannila med djurmasker framför ansiktet.

Jag har en särskild frissa. Där avhandlas varken kungligheter eller väder men nog livets svåra frågor. I dag när jag bad om ny frisyr, utan att för den skull göra några radikala förändringar, diskuterade vi vad våra barn kommer att anklaga oss för när de blir vuxna och vad vi gärna skulle ha gjort annorlunda själva.

Maria Sundblom-Lindberg, familjeterapeut och programledare för Cirkus familj
Bildtext Maria Sundblom-Lindberg är programledare för Cirkus Familj i Yle Fem.

Listan är ju förstås oändlig men mera lekfullhet och ork att göra grejer på deras villkor kom rätt högt på listan. Ingen av oss orkar med Playstationspel, fotbollssparkande i timmar eller evigt parkhäng. Läx- och provläsning för många barn på samma kväll upplevde vi också som rätt utmanande för en arbetssliten människa. Det märkliga är att just de här grejerna trodde jag, innan jag fick barn, att skulle vara det lättaste och roligaste. Därför skulle aldrig Johanna Almark och Kaarle Mannilas vingliga väg kunna vara min.

Att undervisa sex egna barn genom lågstadiet skulle ha knäckt mig före första höstlovet.

Att undervisa sex egna barn genom lågstadiet skulle ha knäckt mig före första höstlovet.

Men jag är full av beundran att de drivit sitt projekt. Att de gjort vad de själva tror att är det bästa.

Jag har aldrig gjort något till 100 procent. Mitt liv är en lång ängslig kompromiss men jag har inte heller så starka känslor eller så stora ambitioner. Eller...visst har jag det men inte så stora att jag skulle grunda en egen skola eller ta hem dem. Någonstans kommer ändå min egen bekvämlighet emot och en good enough skola duger fast jag så gärna skulle ge mina barn mera kreativitet, musik, individuell undervisning och okonventionella sätt att lära sig olika saker. Men jag skulle inte palla att vara utan pengar. Tom plånbok får mig att tappa nattsömnen men den här familjen sover gott och länge tillsammans och lägger dessutom sitt liv i större händer.

Familjen Ahlmark-Mannila
Bildtext Familjen Almark-Mannila är gäster i programmet Cirkus Familj 29.10.2014.

Trots detta fullständigt helhjärtade föräldraskap så kommer ändå även Almark-Mannilas barn att titta i backspegeln med höjda ögonbryn. Jag är liiite nyfiken på vad Johanna och Kaarles ungar kommer att härja med sina föräldrar om. Kanske det blir skolmaten? Serverad kall och på konstiga tider och inte alltid enligt kostcirkeln käcka rekommendationer;).

P.S. I Finland har man inte skolplikt utan läroplikt det vill säga du kan undervisa dina barn själv om du kan och vill. I Sverige är det skolplikt så det finns folk som flyttar från Sverige till Finland för att få göra på sitt sätt sk skolflyktingar.

Text: Maria Sundblom-Lindberg
präst, parterapeut och programledare för Cirkus Familj onsdagar kl. 22 och i repris söndag eftermiddagar i Yle Fem eller på Arenan.

Relationstips

Hur mår ert förhållande? I varje avsnitt av Cirkus Familj får deltagarna ett relationstips eller rättare sagt en uppgift. Johanna Almark-Mannila och Kaarle Mannila får några ofullständiga meningar att fylla i. Bland annat "Du tycker jag är som vackrast när jag ...." Se alla frågor och svar i videoklippet! Gör en egen lista med din partner.

Här hittar du fler parterapeutiska tips:
Fem tips för bättre parförhållande