Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyska huliganer mot salafister

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2014 05:05.
Huliganer demonstrerade i Köln den 26 oktober 2014.
Bildtext Huliganer demonstrerade i Köln den 26 oktober 2014.
Bild: EPA/CAROLINE SEIDEL

I Tyskland varnar myndigheterna för att kriget i Syrien och Irak håller på att nå de tyska storstädernas gator. Såväl islamister som deras motståndare drar allt oftare ut på gatorna för att demonstrera eller för att skrämma och slå ner sina motståndare.

Många tyskar hann redan tro att fotbollshuliganerna var ett utdöende släkte. Nu dyker de ändå upp igen, den här gången med ett politiskt budskap och utan viljan att strida sinsemellan.

Tillsammans med nynazister och folk från ytterhögern vill de bekämpa den Islamiska staten och i synnerhet de så kallade salafisterna i Tyskland.

I söndags samlades närmare 5 000 huliganer i Köln för att demonstrera mot salafisterna. Demonstrationen urartade i kravaller och sammandrabbningar med polisen, som fick sätta in vattenkanoner och pepparspray. Närmare 50 poliser skadades i sammandrabbningarna.

Situationen kan eskalera

Den tyska inrikes säkerhetstjänsten, Verfassungsschutz varnar nu för att situationen ytterligare kan eskalera. Förutom huliganerna har också en del motorcykelgäng gett sig ut i kampen mot salafisterna.

Islamisterna å sin sida gick i början av månaden till attack mot kurdiska demonstranter i Hamburg.

– Konflikten i Syrien och Irak lockar ut extremisterna på gatorna, säger chefen för säkerhetstjänsten.

Samarbetet oroar

Bland politikerna medger man att man inte var helt förberedd på en så här allvarlig situation.

– Samarbetet mellan huliganer och ytterhögern har definitivt tagit det hela till en ny nivå, säger inrikesminister Thomas de Maizière.

– Om det är klart från början att demonstrationerna kommer att leda till våld, så ska de definitivt förbjudas, säger de Maizière. Han varnar också för att huliganernas demonstrationer kan sätta salafisterna i en offerroll, som de definitivt inte förtjänar.

– Också salafisterna, som bevisligen rekryterar folk till kriget i Syrien och Irak, bör motarbetas med alla till buds stående lagliga medel, säger de Maizière.

De som i söndags demonstrerade mot huliganerna i Köln poängterar att huliganernas ilska och våld, inte endast riktas mot salafister, utan mot alla utlänningar och invandrare.

Huliganerna har meddelat att man kommer att ordna demonstrationer i Berlin och Hamburg om några veckor.

Diskussion om artikeln