Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nedgången drabbar småhusägare – se hur priserna har förändrats

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2014 14:03.
Collage med småhus och en graf.
Bild: Yle

Sedan millennieskiftet har över hälften av de finländska kommunerna förlorat invånare. Speciellt på orter som har förlorat stora industriella arbetsgivare börjar den här utvecklingen synas i priserna på småhus. Yle Nyheters bostadsräknare visar läget kommun för kommun.

Med hjälp av följande räknare kan du kolla på bostadspriserna i olika områden. För småhusen visas priserna enligt kommun och för höghus- och radhuslägenheter enligt postnummerområde. Priserna jämförs med medelinkomsterna i hela landet. Notera att de två mätarna har varsin skala. Klicka på någon av ikonerna här under för att komma igång.

I strukturomvandlingsområdena är risken störst för att priserna på småhus ska falla. Enligt specialforskare Hannu Kytö vid Konsumentforskningscentralen finns det ändå andra orter som också är i farozonen.

- Problem finns i trä- och pappersindustristäderna i Östra Finland. I till exempel Satakunta är det å sin sida trakten kring Björneborg och Raumo som har kommit fram i undersökningar, säger han.

Den ekonomiska nedgången innebär också att människor är mer benägna att flytta mot tillväxtorterna i jakt på jobb. Den utvecklingen förvärrar läget ytterligare för bostadsägarna på industriorterna. Sysselsättningsläget är den enskilt största orsaken hur bostadspriserna på en ort utvecklas.

Dyrast i Nyland

De dyraste medelpriserna hittas i och kring huvudstadsregionen. I tio i topp-listan är Tammerfors den enda kommunen utanför Nyland. Områdena som förlorar invånare fördelar sig däremot över hela Finland. Hannu Kytö gör den krassa bedömningen att det i dagens läge bara finns tre lockande centralorter; Helsingfors, Åbo och Tammerfors.

- Helsingfors får tusentals nya invånare från andra håll av Finland och dessutom ökar invandringen på stadens befolkning. Under det senare året har Åbo också vänt trenden och blivit en tydligt växande stad. Tammerfors har å sin sida lockat till sig goda skattebetalare, säger han.

Sedan år 2000 har antalet invånare i Helsingfors ökat med 57 000. Esbo är god tvåa med 47 000 nya invånare under samma tid. Utvecklingen ser ändå ut att gå mot färre orter där inflyttningen är stor. Uleåborg lockar till exempel inte alls lika mycket som tidigare.

- De förlorade arbetsplatserna i Uleåborg kommer att synas. Det finns ännu många unga i staden som kommer att börja söka efter jobb annanstans. Det kommer i sin tur att ännu snabbare pressa ortens bostadspriser neråt, säger Kyrö.

Hannu Tikkala Yle Uutiset

Läs också:
Bostadspriserna sjunker i huvudstadsregionen

Diskussion om artikeln