Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Svenska dagen-listan

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 13:49.
Några av artisterna på Radio X3Ms svenska dagen-lista
Bild: Yle / Pressbild

Den 6 november, det vill säga svenska dagen, kommer att låta ganska så annorlunda på Radio X3M. Dagen till ära kommer vi nämligen att endast och enbart spela låtar på svenska, och nu vill vi ha din hjälp då vi väljer vilka låtar som ska spelas den dagen.

Låtar på svenska har alltid varit viktiga för X3M. Dels för att det görs så väldigt mycket bra musik (också) på svenska i Sverige (vilket gör jobbet lätt för en musikchef), men dels också för att det är en viktig kulturell fråga. Jag hävdar att vill vi ha en levande svenskspråkig kultur i Finland så behöver vi också musik på svenska i vår vardag, både på rikssvenska och finlandssvenska. Inget snack om saken.

En låttext på ditt eget modersmål kan uttrycka känslor, ta upp svåra frågor, helt enkelt beröra dig ett sätt som bara går att göra på ditt eget språk. Sen är det ju förstås ingen garanti för att det lyckas bara för att det är på svenska, eller att det inte kan göra det på ett annat språk. Men i alla fall.

SÅ - för att återgå till svenska dagen-listan:

Vilka är dina absoluta favoritlåtar på svenska som du som lyssnare vill att vi ska spela på X3M? Ge dina bidrag till listan genom att kommentera här under, eller lägg dom rakt in i den Spotify-lista som du hittar här under. Skriv gärna också varför ni tycker att just de låtarna eller artisterna är så otroligt bra, så får vi ihop den bästa spellistan någonsin vad kommer till låtar på svenska!

PS:
Ifall du funderar på hur stor andel av alla låtar som spelas på X3M är på svenska så varierar det lite från år till år, beroende på hur många stora hittar på svenska som släppts det året.. Under mina år som musikchef har siffran varit där kring 13 procent, något år mer, något år mindre. För perioden 1.1-28.10.2014 är vi uppe i 14,6%.

Svaret på frågan "varför X3M inte spelar låtar på finska" är att det gör redan YleX, vår finska systerkanal. Att ha två kanaler som spelar exakt samma musik finns det ingen poäng med.

Musikchefen

Avicii kommer till Helsingfors

Ny låt av Avicii är här!

Nu är Tim Bergling, dvs Avicii tillbaka.

Spotify på en datorskärm

Sounds From Svenskfinland

Spotifylista med Finlandssvensk musik.

Det viktiga i att öppna alla dörrar

Musikchefen bloggar.

Den skitiga rockens återkomst?

Finland: "metallmusikens förlovade land".