Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Brister i frisörsalongernas prisangivelser

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 13:49.
Prislista
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

Prislistor som grävs fram under en tidningshög, otydlig prissättning och brister i prismärkningen av varor. Bland annat det här kom fram när myndigheterna granskade hur väl frisörsalongerna anger priser på varor och tjänster.

Så ska priser anges

  • Priset ska anges i affärslokalen eller i nära anslutning till den. Både försäljnings- och enhetspris (t.ex. liter- eller kilopris) ska anges.
  • Priset ska anges på produkten eller invid den.
  • Priset ska anges tydligt, så att man inte kan ta miste på det.

Reglerna om prissättning gäller bland annat:

  • körskolor
  • flytt- och biluthyrningstjänster
  • hotell och restauranger
  • städtjänster
  • veterinärtjänster
  • frisörtjänster

Det är regionförvaltningsverken runt om i landet som har granskat hur frisörsalongerna lägger fram prisinformationen. Enligt lagen måste salongernas prislistor finnas synliga i affärslokalen. Helst ska konsumenten också kunna se prislistan från utsidan av lokalen, i praktiken genom skyltfönstret.

Dessutom ska de varor som säljs i salongerna prismärkas tydligt.

Varierande resultat

Granskningen gav ett brokigt resultat. Utgående från de anmärkningar som frisörsalongerna fick är läget sämst i norr. I Kemi-Torneå fick nästan 70 procent av salongerna en anmärkning på grund av bristfälliga prisangivelser, mot bara 20 procent av salongerna i Sydvästra finland. I hela landet varierade andelen salonger som fick en anmärkning mellan 20 och 50 procent.

Bild: yle

Den vanligaste bristen var att salongerna inte angav enhetspriserna på de varor de sålde, exempelvis literpriset på schampo. En annan vanlig brist var att prislistorna var otydliga. En del frisörer förklarade det här med att det är svårt att exakt definiera priset på individuell service. Exempelvis prissätts klippning av kort, medellångt och långt hår olika och tolkningarna av hårlängder kan variera.

I vissa fall saknades prislistorna helt eller togs fram enbart på begäran. I en del salonger plockades prislistorna fram under tidningshögar eller från skåp och lådor. I regel sköttes prisinformationen bättre i större städer, åtminstone i södra Finland.

Mer information behövs

Det förekom en hel del oklarheter kring reglerna för prissättning i frisörsalongerna. En del företagare trodde att det räcker om det finns en prislista någonstans i salongen. Andra hade för sig att prisinfo på företagets nätsidor är nog. Speciellt bristfälliga var kunskaperna hos frisörer som var nya i branschen.

Regionförvaltningsverken informerade frisörsalongerna om reglerna i samband med granskningsbesöken. Sammanlagt granskades närmare 2 500 frisörsalonger runt om i landet.

För frisörer gäller samma regler om marknadsföring av konsumentvaror som i andra branscher.

Mer information om bestämmelserna finns på Konkurrens- och konsumentverkets sidor.

Läs också nyheten från Åboland:
Bristfälliga prislistor vid många frisörsalonger