Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Svensk studie: Mjölk är skadligt

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2014 15:36.
Mjölk
Bild: BananaStock Ltd.

Enligt en svensk undersökning är mjölk inte alls så hälsosamt som många tror. I stället för att stärka skelettet och förbättra hälsan, ökar rikligt mjölkdrickande risken för benfrakturer och en alltför tidig död, visar undersökningen.

Vuxna som dricker mer än tre glas mjölk per dag har ingen nytta av det, snarare tvärtom. Det visar studien som gjorts vid Uppsala kliniska forskningscentrum och som presenteras i den medicinska tidskriften British Medical Journal.

I undersökningen deltog 110 000 vuxna svenskar, både män och kvinnor. Det här är den största studien som gjorts på det här området.

Det är speciellt hos kvinnorna som bilden av mjölk som en hälsodryck ifrågasätts. Forskarna noterade ett samband mellan hög mjölkkonsumtion och ökad dödlighet. De kvinnor som drack minst tre glas mjölk hade en nästan fördubblad dödlighet jämfört med dem som drack högst ett glas.

Det är oklart exakt vad som är farligt i mjölken. Forskarna i Uppsala tror ändå att mjölksockret spelar en roll i sammanhanget.

Inget skydd mot benbrott

En allmän uppfattning är att de höga halterna av D-vitamin och kalcium i mjölken stärker skelettet och skyddar mot frakturer. Verkligheten är en helt annan om man får tro den här studien.

Kvinnor som drack mycket mjölk drabbades oftare av frakturer än de kvinnor som drack högst ett glas. Hos männen märktes ingen skillnad i tendensen att drabbas av frakturer mellan dem som drack mycket och dem som drack lite mjölk.

De hälsorisker som kopplades ihop med mjölkdrickandet gällde inte andra mjölkprodukter, som yoghurt och ost.

Nya rekommendationer?

Professor Karl Michaëlsson är en av krafterna bakom undersökningen. Han säger i svenska medier att han själv minskat på sitt mjölkdrickande, men att det behövs fler studier innan man kan ändra kostrekommendationerna.

I Sverige är rekommendationen att man ska dricka ungefär en halv liter mjölk per dag, i den här mängden räknas också exempelvis fil och yoghurt med, liksom ost. I Finland rekommenderar statens näringsdelegation att man konsumerar 5-6 deciliter flytande mjölkprodukter samt 2-3 skivor ost varje dag. De flytande mjölkprodukterna kan också bytas ut mot exempelvis soja- och havredrycker, ifall de är berikade med kalcium och D-vitamin.

Läs också:

Näringsexpert: Lagom mängder mjölk okej