Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svensk rapport: Gör gemensam Natoutredning med Finland

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2014 15:34.
Natos logo.
Bildtext Debatten om svenskt Nato-medlemskap tog fart efter den uppmärksammade ubåtsjakten
Bild: Albumi ky.

En svensk försvarspolitisk rapport tar ställning för att Finland och Sverige gemensamt ska utreda ett eventuellt medlemsskap i försvarsalliansen Nato.

Det är ambassadör Tomas Bertelman, som tidigare har varit bland annat Sveriges ambassadör i Moskva, som har gjort rapporten på uppdrag av den dåvarande försvarsministern Karin Enström (M). Eftersom Sveriges nya regering har en tydlig linje i regeringsförklaringen om att inte ansöka om medlemsskap i Nato under den här regeringsperioden, är det oklart vilken roll rapporten kommer att ha för försvarspolitiken i Sverige.

- Den här utredaren tillsattes av den förra regeringen. Mitt intryck är att han har gjort ett seriöst och gediget arbete, men vad gäller Nato så har vi tydligt markerat att det inte är aktuellt. Vi kommer inte att ta initiativ till någon Natoutredning, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till TT.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist.
Bildtext Svenske försvarsminister Peter Hultqvist: Vi tar inga initiativ till någon utredning
Bild: Lehtikuva

Å andra sidan är försvarsfrågor högaktuella i Sverige, bland annat efter misstanken om en främmande u-båt i svenska vatten och flera luftrumskränkningar från ryskt håll. I en mätning som opinionsinstitutet Novus har gjort för TV4 Nyheterna är det första gången fler svenskar, eller 37 procent, som säger ja till Nato, mot 36 procent som säger nej.

I rapporten står bland annat: "Det borde vara en fördel att det bilaterala samarbetet också tog sig uttryck i en gemensam studie av verkningarna av ett samtidigt svenskt och finländsk Natomedlemsskap". Bertelmann räknar upp flera fördelar med ett svenskt Nato-medlemsskap och uppmanar till en gemensam studie för Finland och Sverige, där man studerar frågan allsidigt "utifrån sakliga, säkerhetspolitiska nyttointressen, som belyser för- och nackdelar". Han hänvisar till flera rapporter som har gjorts i Finland, den senaste från år 2007, där man väger för- och nackdelar med ett Nato-medlemsskap.

Bertelman konstaterar att det finns en gemensam uppfattning, om att ett medlemsskap inte skulle vara aktuellt för bara ett av de två länderna, utan om frågan aktualiseras är det för båda länderna samtidigt.

Igår konstaterade statsminister Alexander Stubb (Saml.) på det nordiska toppmötet i Stockholm, att en gemensam utredning knappast är aktuell.

- Jag ser den mera som en akademisk övning - inte som en gemensam utredning för Finlands och Sveriges regeringar. Utrikes- och säkerhetspolitiska utredningar måste göras utgående från nationella intressen och i så fall är utgångspunkten att Finlands regering gör det, sade Stubb.