Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Snart kan du adoptera fornminnen och gamla byggnader i Helsingfors

Från 2014
Bildtext Skyttegravarna i Gamlas är en del av en befästningsring som byggdes under första världskriget.
Bild: YLE/Rose-Marie Sundström

Är du intresserad av fornminnen och byggnadsarv i Helsingfors kan du snart göra en insats för att bevara dem. Adoptera ett monument är ett koncept där en grupp invånare frivilligt upprätthåller en gammal byggnad eller ett fornminne.

Anne Mäkinen, chef för kulturmiljöenheten vid Helsingfors stadsmuseum, hoppas att de kan adoptera bort två monument redan nästa år.

- Vi har planerat ett pilotprojekt med en befästning från första världskriget och en kiosk i Helsingfors, säger Mäkinen.

Invånarna ingår avtal med museet

I praktiken innebär det här att en stadsdelsförening, en skola, eller någon annan grupp invånare ingår ett avtal med museet och gör upp en plan för vad som borde göras.

- Till exempel renovera kiosken, putsa i befästningen, eller annat liknande arbete. Vi ger anvisningar, och tanken är att invånarna ska göra något tillsammans i deras egen kulturmiljö.

Birkalands landskapsmuseum har adopterat bort monument sedan 2009

Konceptet Adoptera ett monument kommer ursprungligen från Skottland. I Finland är Birkalands landskapsmuseum det enda museet som tagit i bruk konceptet. De har adopterat bort monument sedan 2009 och projektet i Helsingfors börjar därför med ett besök i Tammerfors.

- Vi ska resa till Birkalands landskapsmuseum och fråga forskare där hur de har gjort det. Vi ska också prata med stadsdelsföreningar, några skolor och andra som kunde tänkas vara intresserade av projektet.

Är man intresserad av att adoptera ett monument i Helsingfors kan man redan nu ta kontakt med Helsingfors stadsmuseum. Efter pilotprojektet är det tänkt att stadsmuseet ska adoptera bort fler monument. Enligt Mäkinen kan projektet i framtiden innefatta hela landskapet.