Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Finländska startupföretag har USA i sikte

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2014 20:19.
Yle Nyheter: Startupföretag visar upp sig på Slush - Spela upp på Arenan

De ekonomiska indikatorerna har en längre tid pekat nedåt i Finland. Ett ljus i det ekonomiska mörkret är att ett antal nygrundade finländska företag har lyckats etablera sig på den amerikanska marknaden.

I motsats till läget i Finland så har den amerikanska ekonomin varit robust i flera år. Samtidigt är konkurrensen stenhård och att slå igenom på den amerikanska marknaden är knepigt.

- A och O om ett företag skall slå igenom är den så kallade djungeltelegrafen. Om folk gillar din produkt så pratar de om den och tillväxten sker i så fall naturligt. Små företag har helt enkelt inte råd att satsa på marknadsföringsavdelningar, säger Ulla Engeström som är VD för Thinglink.

Tillväxt kräver kapital

En handfull finländska företag presenterade sig på tisdagen i New York under ledning av startup och teknologikonferensen Slush, som arrangeras varje november i Helsingfors. För att de här finländska företagen skall kunna etablera sig i USA så är de ofta i behov av finansiärer.

- Det är väldigt svårt i Finland. Men måste se utåt. Vi hittade till exempel vår första finansiär i Sverige, vilket var en bra start. Efter det har vi utökat den internationella verksamheten, säger Joel Roos som är vice-VD för Hem.

Ett av de finländska succéföretagen i USA är Transfluent som erbjuder översättningstjänster till webbföretag. Trots framgångarna är också Transfluent i behov av tilläggsfinansiering.

- Just nu är läget det att vår affärsverksamhet kunde växa utan tilläggsfinansiering men samtidigt är vi medvetna om att konkurrensen ökar explosionsartat då det går bra för ett företag. Därför måste vi vara snabba och anpassningsbara och det kräver pengar, anser Transfluents VD Jani Penttinen.

Positiva tongångar i New York

Finlands ekonomi har som bekant gått i stå och det är många som suktar efter ett nytt Nokia. Representanterna för de företag som presenterade sig i New York är övertygade om att de kan hjälpa Finland att komma på fötter igen.

- Vi finländare är oerhört kunniga och högt utbildade. Vi har bra ingenjörer, vi har bra försäljare och vi är beresta. Vi måste bara ha självförtroende att visa det på den internationella marknaden. Finland är det perfekta stället att skapa produkter. Då vi inser att vi har alla verktyg på hemmaplan och stora möjligheter utomlands samt får tillräckligt med finansiering så har vi trumf på handen, säger Niko Karstikko från Sportsetter.

- Man måste se marknaden som global i dagens läge. Speciellt om man är verksam på webben så finns inte gränser på samma sätt längre. Det är gammalt tänk att bara titta på den finländska marknaden. Man måste se utåt. USA är ett fantastiskt exempel på en marknad som är lätt för finländska bolag att fungera på, säger Joel Roos.

"Det är bara att sätta i gång"

Joonas Makkonen som jobbar regelbundet med finländska startupföretag har ett både kort och kraftigt budskap till de som eventuellt funderar på att grunda ett eget företag.

- Det är bara att sätta i gång. Samla ett bra team, grunda ett företag och pröva er fram. Det är onödigt att sitta hemma och grubbla, säger Makkonen som är basar för Reaktors verksamhet i Nordamerika.

Joel Roos sålde i somras sitt förra företag One Nordic till amerikanska Fab för tiotals miljoner euro. I slutet av september lanserade han sitt nya företag Hem. Också Roos betonar betydelsen av hitta rätt människor till företaget.

- Det är fruktansvärt viktigt. Teamet är det som jag värderar högst. Man måste få arbeta med människor man kan lita på och som kan ge något annat till bolaget än det man själv bidrar med. Om teamet är starkt kan man komma väldigt långt.