Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Bollhallsfarsen fortsätter – tomten för trång

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2014 09:43.
Innebandybollar och ett mål.
Bild: YLE/Bubi Asplund

Turerna kring den planerade bollhallen i Åbo blir allt fler. Byggnadsnämnden anser att tomten som är avsedd för bygget är för trång – och också själv bollhallen upplevs för liten. Det är nu oklart hur frågan går vidare.

Länge och väl har frågan om en bollhall stötts och blötts i Åbo. I våras fick stadsstyrelsen nog, krävde att man bestämmer en plats för hallen och fick som svar att den tomma tomten på Lemminkäinengatan 32 i Kuppis mellan Åbo yrkeshögskola och kontorsbyggnaden Trivium finns att tillgå.

Men stadens byggnadsinspektion ansåg att tomten är för liten, och byggnadsnämnden höll på sitt möte på onsdagen i det stora hela med, berättar nämndens ordförande Saara Ilvessalo (Gröna).

Saara Ilvessalo, De gröna i Åbo
Bildtext Saara Ilvessalo ska fortsätta reda ut bollhallsfrågan.
Bild: Yle/Janne Isaksson

– Nästan alla tyckte att tomten är väldigt trång om man vill ha en hall som kan inrymma också internationella matcher, vilket väl var tanken. För det räcker inte de nu planerade ca 2000 åskådarplatserna, utan det behövs fyra, fem, sextusen – och på den här tomten ryms det inte.

"Väldigt, väldigt märklig process"

– Det här har nu planerats i 30 år och om man vill ha en träningshall med 2000 platser, så okej, då är det här en helt passlig tomt. Men jag tycker inte vi behöver en träningshall till, sådana har vi flera av redan nu, säger Ilvessalo.

– Tanken har ju hela tiden varit att bygga en större hall som skulle hämta med sig bättre image, mera människor och större pengar till Åbo. Det skulle i längden löna sig att investera lite mera nu, i stället för att slösa pengar på något vi inte egentligen behöver.

Saara Ilvessalo låter upprörd över hela projektet som inte går någon vart. Hur frågan nu framskrider vet hon inte exakt, men något måste hända.

– Hela processen har varit väldigt, väldigt märklig. Det finns så många aktörer att ingen vet vad som händer och vem som gör vad. Stadsstyrelsen och koncernledningen borde tänka om och jag ska nog ringa ett par samtal.

Läs också:
Oro över bollhallsplanerna i Åbo
Kuppis blivande bollhall fick adress
Bollhallsplanerna skjuts upp
Bollhall i Åbo vidare
"Det behövs fler bollhallar i Åbo"

Inga åtgärder kring olovligt bygge

Byggnadsnämnden behandlade också de mark- och muddringsarbeten som utförts utan giltiga tillstånd vid Åbo stads representationsvilla Villa Solin. Fastighetsaffärsverket ville i de ursprungliga planerna bygga en massiv träkonstruktion men stadens planläggningsbyrå gick inte med på detta.

Då bantades planerna ner men när de väl genomfördes, gjordes det utan giltiga tillstånd. Bland annat muddrades stranden som också fick en stenbeläggning. Byggnadsnämnden beslöt ändå att låta bli att polisanmäla ärendet.

– Det handlade om ett mänskligt misstag, den ansvariga hade helt enkelt glömt att ansöka om tillstånd. Nämnden var enig att inte föra saken vidare, berättar ordförande Saara Ilvessalo.