Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

De är samtidigt med i EU och utanför

Från 2014
Den moldaviska flaggan
Bild: Yle / Kerstin Kronvall

Nästan en tiondel av invånarna i Moldavien är redan EU-medborgare trots att deras hemland har en mycket lång väg att gå innan ett EU-medlemskap kan bli aktuellt. Rumänien beviljar nämligen generöst pass till moldavier.

Den som kan få fram dokument som visar att någon förfader levde i Rumänien under åren 1918-40 (då Moldavien var en del av Rumänien) har rätt till ett rumänskt pass. I praktiken betyder det att nästan alla moldavier kan få ett sådant. Och det är många som har tagit chansen. Det går inte att få fram någon exakt siffra men det handlar om flera än trehundratusen personer.

Det pågår en sval politisk debatt om huruvida Moldavien borde bli en del av Rumänien igen. Men orsaken till att så många har skaffat sig ett rumänskt pass är sällan politisk utan helt praktisk. Med ett sådant pass kan man resa fritt inom ramen för den fria rörligheten i EU och det vill många moldavier. Så svårt som det är att hitta något välbetalt jobb i hemlandet söker sig allt fler utomlands.

Samtidigt påverkar det den politiska situationen i Moldavien. Rumänska politiska partier för till exempel valkampanjer också i Moldavien för att locka dem med dubbelt medborgarskap att rösta.

De som redan har ett EU-pass tycker inte att det egentligen har så stor betydelse om Moldavien som land blir EU-medlem. Därför har många av dem heller inga ambitioner att påverka landets politik i en mera europeisk riktning då det gäller sådant som förvaltningskultur eller ekonomi.