Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Lars Sunds ungdomsroman i nyutgåva

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2014 01:03.
författaren Lars Sund står invid ett berg
Bildtext Pressbild Sets. Cata Portin
Bild: Cata Portin

Nästa år är det 40 år sen Lars Sunds ungdomsroman Natten är ännu ung blev utgiven och Jakobstads musikinstitut fyller också fyrtio. Jubileumsåret till ära blir boken musikal och ges också ut i nyutgåva på förlaget Scriptum. - Jag är glad och ödmjuk. Och att det ska bli spännande att se Natten är ännu ung som musikal, säger Lars Sund.

Initiativet till nytrycket kommer från Jakobstads musikinstitut. Natten är ännu ung kom i nyutgåva 1998 men den är slutsåld sen länge och på musikinstitutet märkte man att det är mycket svårt att få tag i ett exemplar, boken finns knappt att få tag i på biblioteken.

Nyutgåvan kommer som pocket i början på nästa år och premiär för musikalen blir det den andra april. Totalt spelas 15 föreställningar i Schaumansalen. Marco Luponero Lindholm står för regin, Erik Norgberg skriver librettot och Patrick Wingren står för musiken. Och författaren är förväntansfull.

- Det blir verkligen spännande. Det känns alltid lika konstigt att man skapat ett grundmaterial som någon annan vill jobba vidare med. Jag känner mig väldigt ödmjuk och glad. Det här smäller nästan lika högt som att ge sig ut och se en ny fågel, säger Sund som den inbitne fågelskådare han är.

En ljuvlig och förfärlig tid

När Sund skrev Natten är ännu ung hade han flyttat från barndomsstaden Jakobstad till Åbo för att studera.

- Det hade nog inte gått att skriva den om jag hade bott kvar. Men jag känner inte att jag hängde ut någon, jag berättade om ungdomslivet och den tidens popmusik. Hur det var att vara ung i skarven mellan 60- och 70-talet.

En tid som Lars Sund säger var "förfärligt ljuvlig och samtidigt hemsk. Den rymde också all sorg och förfärlighet och man ställde till det för sig". Och så intensiv brukar ju ungdomstiden vara. Men det det var lättare att vara ung då, säger Sund.

- Vi var fulla av förhoppningar och säkra på att allt skulle ordna sig. Att vi skulle få det bättre än våra föräldrar haft det, både ekonomiskt och kulturellt. Ingen berättade heller om klimat- och miljöeländet, säger Sund.

Men själv blev han under studietiden engagerad i miljöfrågor och skrev sin första insändare mot kärnkraft ren som ung student. Det engagemanget har förljt honom sen dess.

Österbotten-aktuell

Men det har knappast blivit så mycket fågelskådning för Lars Sund på senaste tiden. I stället har han haft fullt upp med att besöka bokmässor för att berätta om sin nya bok Tre systrar en berättare. Och han är Österbotten-aktuell som aldrig förr. Utöver musikalen och nyutgåvan ger sig Sund nästa vecka ut på turné i de österbottniska bokhandlarna tillsammans med Karin Erlandsson och Peter Sandström.

- Ja, och så har jag visst lovat att skriva ett nytt förord till nyutgåvan och att hålla Svenska dagen-tal i Jakobstad, säger Sund.